Sunn mat

Spermidin – anti-aldringsvitamin?

edamame soyabønner i skål

Mange matvarer inneholder spermidin naturlig. Ordet er nok mest kjent blant de som er opptatt av autofagi. Men før du tenker at dette er noe merkelig – så handler det rett og slett om kroppens evne til å holde seg ung.

Autofagi – selvspising

Autofagi (auto = selv, fagi = spising) er et fantastisk system som bryter ned avfall i cellene våre. Det nedbrutte materialet resirkuleres slik at kroppen kan bygge noe nytt av det gamle. Autofagi er en viktig kvalitetskontrollmekanisme for mitokondriene, kraftstasjonene til cellene våre. Autofagi gjør at skadede eller defekte mitokondrier kan brytes ned og kastes. Denne utrensingen av mitokondrier er strammere kontrollert enn tidligere antatt.

Dette skjer ved at cellen danner en membran rundt noen av sine egne bestanddeler. Så brytes innholdet i blæren ned ved at lysosomer tømmer nedbrytende enzymer inn i blæren.

Gjennom eksperimenter med fluer, gjær og mus har forskere klart å vise at økt nivå av autofagi gir lengre levetid. Og der er her det blir spennende for alvor!

Spermidin og putrescin

Spermidin er et polyamin med to eller flere aminogrupper, slik vi kjenner fra proteiner. Stoffet finnes naturlig i både dyr og planter, spesielt mye er det å finne i ribosomer og levende vev. Det spiller en kritisk rolle i cellefunksjon og overlevelse.

Spermidin ble først oppdaget i 1678, i menneskelig sæd. Kort tid etter fant man spermidin i selve spermiene. I menneskekroppen dannes spermidin av forløperen putrescin.

De to polyaminene stimulerer autofagiprosessen og er avgjørende for sunn vevsvekst og funksjon. Og – spermidin er helt avgjørende for aldringsprosessen, mener forskere. Nå studeres det om spermidin kan forebygge demens og høyt blodtrykk, for eksempel.

Mat med mye spermidin og putrescin

Når vi blir eldre, synker de naturlige spermidinnivåene i kroppen. Men om du spiser mye matvarer som inneholder spermidin, kan du antakelig forlenge livet, tror forskerne. Faktisk kan spermidininnholdet i matvarer i både Japan og Italia forklare hvorfor mennesker i disse landene lever lengre enn oss andre.

Matvarene med høyest innhold av spermidin er korn, belgfrukter og soyaprodukter. Hvetekim og soyabønner skiller seg spesielt ut, med verdier på hhv. 2437 og 1425 nmol/g. Sopp, erter, hasselnøtter, pistasjnøtter, spinat, brokkoli, blomkål og grønne bønner inneholder også betydelige mengder av spermidin.

Putrescin finnes i nesten alle plantematvarer. Det er ekstra mye i sitrusfrukter (1554 nmol/g) og grønn paprika (794 nmol/g). Det er også store mengder putrescin i hvetekim (705 nmol/g) og soyabønnespirer (507 nmol/g).

Trenger du hjelp til å spise mer plantemat? Ta kontakt med meg, så er du snart på rett vei!

Hilsen Gunn Helene

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply