Sunn mat

Spis deg fri fra dårlig ånde

kvinne med røyksky foran munnen dårlig ånde

Alle har fra tid til annen dårlig ånde. Men om du kjenner på problemet daglig, og du kanskje til og med lar det begrense deg sosialt, er det på tide å finne en løsning. Men før du griper til medisiner og sterke munnskyllinger, kan du forsøke deg på å legge om kosten litt. 

Hva er dårlig ånde?

Dårlig ånde heter halitosis på fagspråket, og rammer de fleste av oss fra tid til annen. Faktisk viser undersøkelse at 50-60 % av oss som bor i Vesten lider av dårlig ånde. Ofte er man ikke oppmerksom på det selv, noe reklamen stadig spiller på når de vil selge oss mer tyggegummi. Men for noen er dårlig ånde et problem som kan ødelegge selvtilliten og evnen til å kommunisere med andre. Lukten stammer vanligvis fra munnhulen lokalt, men hvis årsaken er en bakenforliggende sykdom, kan lukten komme fra stoffer som skilles ut i utpusten fra lungene.

Hva skyldes det?

Dårlig ånde kan ha flere årsaker, men den vanligste er bakteriebelegg på den bakre delen av tungen. Hos enkelte vil ikke lukten merkes ved vanlig utpust, men først når tungen tas i bruk til å snakke med. Bakteriebelegget stammer i sin tur ofte fra nesehulen. Selv om man kunne tenke seg at tungen hadde det bedre uten bakterier, er det nok ikke slik. Bakteriene er et viktig forsvarsverk for eksempel mot candida-soppen. Uten bakteriene vil denne soppen, som finnes i de fleste friske munner, kunne blomstre opp og føre til en alvorlig infeksjon.

Hvordan spiser jeg?

Når det gjelder bakteriebelegget på den bakre delen av tungen, er det for det første viktig å pusse tungen med tannbørsten, gjerne med en tannkrem som inneholder sink. Sink er et metall som vi behøver i kosten vår, og sinkrike matvarer som grove kornprodukter kan også hjelpe på ånden.

Tyggegummi kan også være et hjelpemiddel fordi den stimulerer spyttproduksjonen. Men gjør ikke tyggingen til en uvane! Tygg sukkerfri tyggegummi for eksempel i de minuttene du er på toalettet, og kvitt deg så med den før du er sammen med andre i jobb eller privat sammenheng.

Nellikspiker er en kjent og mye brukt metode mot dårlig ånde i Midtøsten. Nellik inneholder stoffer som har en antibakteriell virkning, og mange tannleger bruker nellikolje i sitt daglige virke. Mot hvitløkånde er det særlig persille som anbefales – og fordi den også er rik på jern, kan en kvast persille etter et hvitløksrikt måltid bare være av det gode. I Hellas og Tyrkia tygger man på mastiks, kvae fra noen spesielle trær. Mastiks inneholder en del stoffer som kan bidra til bedre munnhygiene, men også her er det selve tyggingen som nok er mest virkningsfull.

Til sist…

Hvis disse rådene ikke er nok, kan du også prøve å redusere inntaket av fisk, kjøtt, ost og kål osv, disse inneholder mye svovel i proteinforbindelsene. Bruk heller et variert utvalg av grove kornprodukter i en periode. Kaffe og alkohol kan også føre til dårlig ånde.

 

Sulten på en grov oppskrift? Her finner du min beste grønnsakspai med grov bunn. 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply