Sunn mat

Spiselige roser – vakre, velduftende og fulle av helse

roser i skål

Roser har lenge vært et symbol på kjærlighet og skjønnhet. Men visste du at de også kan være en kraftpakke for helsen din? I takt med at flere søker en sunnere livsstil, har interessen for spiselige blomster vokst. Roser har seilt opp som en av de mest spennende ingrediensene innen både mat og helse.

For det handler ikke bare om pynt. Spiselige roser er fulle av bioaktive forbindelser som kan støtte kroppen din på overraskende mange måter.

Fra hageplante til helsefremmer

Roser inneholder en rekke plantekjemikalier – blant annet flavonoider som antocyaniner og flavonoler, karotenoider og fenolsyrer. Disse forbindelsene har dokumenterte egenskaper som gjør rosene til mer enn bare vakre: De virker antioksidativt, betennelsesdempende, antikreft, anti-aging, antibakterielt, leverbeskyttende og til og med hjernevennlige.

Det er ganske imponerende for noe som mange ser på som bare hagepynt.

Tradisjonell visdom møter moderne forskning

Bruken av roser som mat og medisin er slett ikke ny. I tradisjonell ayurvedisk medisin brukes roseblader blant annet for å roe magen, lindre sure oppstøt, balansere vata og pitta, og lette på forstoppelse og magesmerter. I mat fra India og Midtøsten brukes rose i gulkand (rosesyltetøy), punkhuri (rosesukker), og ikke minst som floral te.

Men i nyere tid har roser også fått plass i alt fra syltetøy og kaker til salater, iskrem, juicer og vin.

Matglede med funksjon

Denne nye forskningen setter ord på det mange kokker og urtekjerringer har visst i generasjoner: Roser er ikke bare dekorative, de er funksjonelle. De tilfører ikke bare smak og duft, men også næring og helsefremmende stoffer. De gir deg rett og slett muligheten til å kombinere det vakre med det nyttige.

Å bruke spiselige roser i matlagingen kan være en måte å skape små, sanselige ritualer i hverdagen. En kopp rosente i solnedgangen. Et dryss roseblader over yoghurten. En bit rosensjokolade etter middag. Alt dette gir både nytelse og næring.

Vil du lære mer om spiselige blomster?

I min bok Blomster finner du alt du trenger for å komme i gang med å bruke blomster – også roser – i mat og drikke. Du får tips, oppskrifter og inspirasjon til å gjøre måltidene dine vakrere, mer sanselige og litt mer magiske.

Du finner boken her:
👉 Kjøp Blomster her

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply