Sunn mat

Stress ned i januar

Lykt statue inne vintermørke

Det er blitt normalt å være stresset – enten det er i forbindelse med jobb, familie, omsorgsoppgaver eller det å ha tid til seg selv. Flink-pike-syndromet som mange kvinner bærer med seg hele livet, bare øker stressnivået. På sikt er dette uheldig, både psykisk og fysisk. Men et riktig kosthold kan gjøre deg bedre rustet til å takle stresset.

Fra kostholdsundersøkelser vet vi at stressede mennesker spiser mer usunt enn de som ikke er stresset: De har et høyere sukkerinntak, de spiser mer fett totalt, de spiser mer mettet fett, de spiser mindre fiber og de spiser mindre fisk, frukt og grønnsaker enn de som ikke føler seg stresset. Stress påvirker med andre ord hva slags mat vi velger, fast food som pølser, pizza, hamburgere og kebab er klassiske eksempler, gjerne skylt ned med cola eller kaffe, og sjokolade eller wienerbrød som dessert. Matvalget i stressede situasjoner påvirker igjen risikoen for å gå opp i vekt, få høye kolesterolverdier, få høyt blodtrykk eller også magesår.

Smarte valg

Et kosthold med mye mettet fett og lite frukt, grønnsaker og fet fisk er med på å øke stressnivået i kroppen. Dermed vil fast food-valgene bare gjøre vondt verre, fordi kroppens kjemi kommer i ubalanse. Men om du legger deg til gode spisevaner, kan du redusere stresset i hverdagen og motstå stressede situasjoner bedre.

For å mestre stresset kan du gjøre følgende:

  • Ikke fyll magen til randen. Om du presser mye mat ned, må du produsere mer magesyre, det tar lengre tid å tømme magesekken og du øker risikoen for sure oppstøt. Halsbrann er ikke bare ubehagelig, det kan også medføre betennelse i nedre del av spiserøret. Psykisk stress er en faktor som i seg selv øker utskillelsen av magesyre, så ikke press systemet ved å fylle magen til randen ved hvert måltid.
  • La maten synke mellom første og annen servering. En liten spisepause kan gjøre at du rekker å kjenne at du er mett, eller at du ikke trenger mer enn et lite påfyll.
  • Ikke sluk maten, da svelger du mye luft som samler seg i tarmene. Dette kjennes ubehagelig om du ikke får det ut ved raping eller senere luftavgang. Ta deg tid til å sitte ned, spise maten rolig, tygge godt og svelge uten å hive etter luften.
  • Planlegg kostholdet. Sett av et kvarter én gang i uken til å planlegge innkjøpene for neste uke. Det reduserer stressnivået i hverdagen, spesielt om du har lagt en ukeplan for middagene også.
  • Velg så rene råvarer som mulig. Det sikrer deg et godt vitamin- og mineralinntak som igjen beskytter deg mot de verste effektene av stress.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Juha
    31. desember 2015 at 14:38

    ?

  • Leave a Reply