Jeg har aldri vært glad i brente mandler. Jeg syns de smaker…brent! Men disse mandlene her er skikkelig gode. De smaker av marsipan.
Det er hyggelig å ha noe juleaktig å servere til gjester allerede i begynnelsen av desember. Og da er det spesielt fint å kunne by på noe som er litt sunnere enn de fleste småkaker. Disse mandlene er ikke brent, for jeg er ikke så glad i den svidde sukkersmaken. De er sukrede! Gode, klumpete og med smak av hjemmelaget marsipan.
Mandler, sukker og vann
Oppskriften har jeg fra fru Gellein. Hun var mammaen til en gutt i klassen min på barneskolen på 1970-tallet. Det var hun som introduserte familien min for sukrede mandler, og umiddelbart var jeg solgt. Ikke brent smak i sikte, heldigvis!
Og med bare tre ingredienser, er denne oppskriften plutselig ultratrendy. En enkel og sikker juleknask-slager – og du får massevis av sunt kalsium i nøttene.
Trikset med de sukrede mandlene er å la dem vær ei gryten lenge nok. Tålmodighet er en dyd ? Legg klar et bakepapir på kjøkkenbenken. Ha alt i en tykkbunnet gryte og kok opp under litt omrøring. Jeg bruker jerngryte og en tresleiv. Rør om jevnlig. La det koke på middels-høy varme, pass på at det ikke svir seg. La vannet fordampe helt, mens du rører. Det danner seg et brunhvitt "mel" i gryten. Nå nærmer det seg! Rør om mens du følger med i bunnen i gryten. Nå begynner "melet" å smelte igjen, og blandingen kladder seg rundt mandlene. Når det ser ut som på bildet, og noen nøtter så vidt har begynt å bli litt blanke, heller du ut de sukrede mandlene på bakepapiret. Spre dem godt. La ligge og tørke til de er avkjølte og sprø. Dette er en perfekt venninnegave også - pakk inn i kremmerhus av cellofan!Sukrede mandler
Ingredients
Instructions
Lysten på mer varm vinterkos? Sjekk min oppskrift på gyllen melk!
No Comments