Sunne og skjønne oppskrifter

Sunn fast food på 1-2-3

Kan fast food bli sunn? Det er nok ingen som for alvor går rundt og tror at det er sunt å spise masse fast food. Samtidig er det så besnærende enkelt, syns mange. Man sparer tid, og det er vel bra?

Fast food’ens byggesteiner

Enten du velger burger, kebab, pizza eller noe annet raskt, så er maten hovedsakelig bygget opp av raske karbohydrater (hvitt mel og sukker i burgerbrødet, pizzabunnen, pitabrødet osv) og mye og feil type fett (frityrolje, fettspekket kjøtt, pølse, dressing, ost osv). Raske karbohydrater og mye av det usunne fettet er nettopp hva myndighetene ønsker vi skal spise mindre av. Grunnen til det er enkel: Disse matvarene øker risikoen din for å få hjerteproblemer, bli overvektig, få kreft eller type 2 diabetes – kort sagt, livsstilssykdommer.

Spart tid?

Livsstilssykdommene er med på å forkorte livene våre med mange år, dersom vi ser på statistikken. Det kan neppe kalles ”spart tid”. Samtidig vil mye fett og sukker gjøre deg trett, slapp, uopplagt og døsig. Det yr at mye av våkentiden du for eksempel kan bruke til lek med ungene, isteden tilbringes i horisontalen på sofaen. Det er ingen naturlov at man må konke ut på sofaen etter en arbeidsdag etterfulgt av middag – det har faktisk med hva du spiser å gjøre.

Ingen kokk, sier du?

Så, hva er da alternativet til fast food, spesielt om du ikke føler deg som en superkokk? Du oppnår mye ved å planlegge en ukemeny, handle inn i forkant av en travel uke, og eventuelt å lage noen retter klare på forhånd, slik som gryterett, lasagne eller lapskaus. Da har du dem rede når du trenger dem, og du vet de er sunnere for deg, selv om de går raskt å varme opp. Og – om du har endt opp med en ukemeny du liker og syns er passe variert, så er det faktisk helt lov å holde seg til den en god stund før du trenger tenke nytt igjen. Kanskje når sesongen skifter?

Forslag til sunn, rask hverdagsmeny:

Mandag: Vegetarpølser med rotmos og kokte poteter. Du får rotmos og ferdig kokte poteter i grønnsaksavdelingen, skal kun varmes opp samtidig som du lett bruner pølsene i olje.

Tirsdag: Kokt laks med (dampet) brokkoli og blomkål og ris ved siden. Ferdigkjøpte lakseskiver trekkes i oppkokt vann. Ferdigkuttet brokkoli og blomkål fås i butikken, spis dem som de er, eller varm dem med fisken. Det finnes ferdigkokt ris, men du kan også bruke hurtigris i porsjonsposer.

Onsdag: Fullkornspasta med ruccula, parmesan og grønn pesto. Mens du koker pastaen i lettsaltet vann, river du osten. Rør inn frisk ruccula og grønn pesto i avrent pasta, og topp med parmesan.

Torsdag: Fiskeburger i grovt burgerbrød (alt fås kjøpt på butikken). Skjær en tomat i skiver, legg noen salatblader under burgeren, bruk en dressing du liker – maten er klar.

Fredag: Pizza. Frossen pizza er helt ok, bare du husker å spise salat ved siden. Topp gjerne pizzaen med cherrytomater før du steker den – bra for hjertet! Ferdig vasket og blandet salat får du kjøpt. Tilsett litt hermetisk mais også.

Rask mat du får betydelig bedre tid av – og overskudd!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply