Sunne og skjønne oppskrifter

Superdrikk mot oppblåst mage

En skikkelig oppblåst mage kan være vond. Men om du trenger lindring, kan superdrikken med fennikel være midt i blinken for deg.

Luft i magen – eller tarmgass – er et problem som mange sliter med. Det kan være ubehagelig, og til dels pinlig for noen hvis det gir seg utslag i form av raping eller flatulens (”promp” på folkemunne, flatus = luft, vind). Mange tror at de har for mye gass i magen, selv om de ikke har det. Det er helt normalt å ha luftavgang 14 ganger i døgnet, dette er faktisk gjennomsnittet, viser studier. Til sammen produserer vi en og en halv liter gass som må ut. Men behagelig er det jo ikke hvis det er for mye luft i tarmene – og særlig ikke hvis det går ut over matlysten eller den sosiale utfoldelsen.

Hva skyldes oppblåst mage?

Flatulens oppstår idet en matvare ikke fordøyes fullstendig i magesekken og tynntarmen. Da passerer maten ned i tykktarmen i ufordøyd tilstand. Her er det en rekke ulike bakterier som trives med å fordøye denne maten. Avfallsstoffet de produserer, er gass.

Mye luft i magen kan skyldes mange andre forhold også. Her er de vanligste:

  • Spise for fort
  • Spise matvarer som gir ekstra mye luft
  • Svelge mye luft uten at man vet det, pga stress eller nervøsitet
  • Overvekst av bakterien Candida albicans i tarmen
  • Laktoseintoleranse

Te eller buljong av fennikel, karve, kamille eller basilikum er ofte anbefalt mot gassplager i magen.

Man kan lage sin egen te av både fennikel, karve og/eller kamille. Teen lager man ved å koke opp fennikel, karve og/eller kamille og la det trekke i fem til ti minutter, før det drikkes.

En dag du føler deg oppblåst, kan du prøve denne velsmakende drikken.

Culturadrikk med fennikel

Til 2 glass trenger du: 2 dl Cultura naturell, ½ dl fennikelte, se over, og 1 liten bunt mynte, finhakket. Bland ingrediensene og la trekke i kjøleskapet i 2 timer før servering.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply