Sunn mat

Sure oppstøt av julematen?

Julebord julemat innendørs sure oppstøt

Sure oppstøt kalles også for gastroøsofagal refluks og kjennetegnes ved at små mengder surt mageinnhold gulpes opp, eventuelt også sammen med svie og smerter i nærheten av brystbeinet. Ikke den hyggeligste måten å feire jul på, kanskje?

Normalt vil en lukkemuskel mellom spiserøret og magesekken hindre mageinnholdet i å komme opp. Er det en utilstrekkelig eller dårlig lukkemekanisme mellom magesekken og spiserøret, kan sure oppstøt være resultatet. Magesyren har svært lav pH (er svært sur og etsende), og mens magesekken er beskyttet av et tykt slimlag for ikke å skades av syren, er spiserøret bare dekket av vanlige slimhinner. Disse tåler ikke nærkontakt med magesyren, og den brennende følelsen er et faktum.

Flere forhold kan påvirke lukkemekanismen og gjøre plagene dine verre:
  • Store måltider og proteinrike matvarer (kjøtt, fugl, fisk) stimulerer syreproduksjonen. Dette kan forverre plagene.
  • Store måltider kan også tøye magesekken til sitt ytterste og dermed gjøre klaffen for liten til å lukke åpningen.
  • Magesårbakterien Helicobacter pylori kan føre til sure oppstøt. Dette blir bedre av antibiotikabehandling, men du kan også prøve probiotika – fermentert mat.
  • Er du overvektig? Det øker risikoen for sure oppstøt eller halsbrann. Grunnen er et øket trykk mot magesekken, og dermed mot lukkemuskelen. Det samme gjelder for gravide i 2. og 3. trimester.
  • Har du mye luft i magen, kan det økte trykk fører til at syren fra magesekken lettere kommer opp i spiserøret.
Hva kan jeg gjøre for å minske sure oppstøt?

Dersom du stadig får sure oppstøt, er det flere sider ved kostholdet og spisevanene dine som du kan prøve å forbedre. Begynn med å spise små og hyppige måltider, det krever mindre magesyreproduksjon. Det betyr kanskje at du må spise mindre, men oftere. Det er sunt av flere grunner, så se positivt på det! Vær også forsiktig med fettinntaket. Fett og fettrike måltider gjør at magesekken tømmes saktere. Dermed øker risikoen for at mageinnholdet kommer opp igjen.

Kjenn etter om du reagerer på visse matvarer, slik som appelsinjuice, tomat, eple og krydder. Unngå dem du kjenner du reagerer på. Mange har det bedre med kokt mat enn stekt mat. Unngå gassdannende matvarer og stimulanter som koffein, sjokolade, peppermynte, tobakk og alkohol. Om du er overvektig, kan du vurdere behovet for vektreduksjon, spesielt om du har andre overvektsrelaterte plager i tillegg.
Ellers bør du unngå å legge deg ned eller stå fremoverbøyd rett etter at du har spist, og bruk løstsittende klær som ikke strammer over magen. Om natten kan det hjelpe å ligge med hodet høyt, enten ved hjelp av puter, eller også ved å heve hodeenden av sengen.

Du kan også kjøpe alginatpreparater på apoteket. Ta det etter at du har spist. De danner et lett, seigt skum som legger seg som et lokk på mageinnholdet og blokkerer mot spiserøret.

Sliter du med irritabel tarm? Da kan løsningen ligge her.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply