Yoga og helse

Swatantrya – fri vilje i tantrisk tradisjon

Når jeg skriver denne lille artikkelen om swatantrya, så er jeg på vei til et øde feriehus på vestkysten av Danmark, med storslagen utsikt og vill natur – brusende hav, føykende sand og vindskakke, tornete busker.

Jeg er her av min egen frie vilje. Det er uendelig verdifullt å kunne oppsøke naturen når som helst som behovet oppstår.

I den tantriske yogatradisjonen har de et begrep som heter swatantrya. Sva er selvet, tantram er avhengighet. At man bare er avhengig av seg selv – eller fri vilje.

Swatantrya er beskrevet som en energi som kommer fra Det overordnede prinsippet (paramaśiva), en bølge av bevegelse inne i bevisstheten (spanda) som fungerer som verdens fundament, eller sett på en annen måte, det opprinnelige ordet (pārāvak). Den frie viljen krever ikke et utenforliggende redskap, det er i seg selv den første fasen av skapelsen.

Skapelsen av hva?

I Danmark har jeg et klart mål. Jeg vil bruke ord. Ordene skal jeg bruke til å skape en ny bok! Vi får se hvordan det går, men pc-en er «kvesset» og hodet er fullt av ideer.

Swatantrya er et svært omfattende og grunnleggende begrep, ment for det storslagne verdensfundamentet.

For oss alle er det fint å vite at begrepet swatantrya også kan overføres til våre vanlige liv. Som det å stå stødig på sin egen sti. Å ta egne valg basert på det hjertet sier.

Jeg ønsker deg krefter, mulighet og styrke til å følge det som ditt hjerte sier, her og nå.

Swatantrya!

Trenger du veiledning til å stå stødig i ditt eget liv? Jeg hjelper kvinner til et gladere, friskere liv med yoga, meditasjon og grønn(ere) kost. Ta kontakt i dag – jeg er her for deg.

Hilsen Gunn Helene

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply