Sunne og skjønne oppskrifter

Syltet ingefær for fordøyelsen

Ingefær har en varm – hot – smak og kan i følge ayurveda, den indiske tradisjonelle medisinske filosofien, styrke fordøyelsesilden, agni, hos dem som trenger det.

Ifølge ayurveda er vi alle satt sammen av større eller mindre mengder av vata, pitta og kapha – de tre doshaene. Enkelt sagt består vata av elementene luft og eter, pitta av ild og vann, og kapha av jord og vann. Avhengig av hvordan vår egen konstitusjon er bygd opp – hvilke(n) dosha(er) som dominerer, så kan vi ha behov for ulik mat.

En person med mye kapha i kroppen har gjerne en sakte fordøyelse, og trenger litt ild fra maten for å få farten og styrken opp. Og en med mye vata i kroppen er gjerne kald på hender og føtter, og trenger varmende – hot – mat.

Derfor passer denne enkle oppskriften på syltet ingefær (ingefærpickles) både til deg med mye vata i kroppen, mye kapha i kroppen eller også deg som både har mye vata og kapha i kroppen.

Slik bruker du syltet ingefær:

Tygg 2-3 biter av ingefærpickles før frokost, lunsj og middag for å tenne agni, fordøyelsesilden.

Hva sier ayurveda:

Fersk ingefær varmer både vata og kapha dosha, og den irriterer ikke pitta dosha. Vinn-vinn! I tillegg til å få fordøyelsesilden til å blusse opp, kan det hjelpe deg å gå ned i vekt.

Fra forskningen:

Ingefær er en toårig plante som stammer fra Østen. Derfor er det også her den har den lengste historien når det gjelder medisinsk bruk i folketradisjonen. Selve ingefærroten minner om en gurkemeierot og er knudrete og blekt lakserosa i skallet, men friskt duftende og sterk om du smaker på en rå skive.

I våre dager har studier vist at ingefær er utmerket mot reisesyke, kvalme, dårlig appetitt, sure oppstøt og dårlig fordøyelse.

Her er oppskriften:

Syltet ingefær

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Gunn Helene Arsky Serves: 10

En oppskrift for deg som trenger å varme fordøyelsesilden innenfra, eller trenger hjelp til å gå ned i vekt.

Ingredients

  • 100 g fersk ingefær
  • ½ ts salt
  • 1 ts karvefrø
  • 1 ts gurkemeie
  • Ca 0,5-1 dl sitronjuice

Instructions

1

Skrell ingefæren og kutt den i fyrstikker. Ha det i en bolle.

2

Tilsett salt, karvefrø og gurkemeie og bland godt.

3

Ha dette over i et lite glass, klem ingefæren godt sammen. Hell på sitronsaft så det dekker ingefæren.

4

Sett lokk på og la det godgjøre seg på benken i 24 timer.

5

Oppbevares i kjøleskap og brukes innen 5 dager, pass på at ingefæren holder seg under sitronjuicen hele tiden.

Notes

Får du tak i frisk gurkemeierot, kan du bruke det også, sammen med ingefæren.

Karven gir en spennende smak til ingefæren

Trenger du veiledning for din egen helses skyld, og ønsker å bygge inn mer vegetarmat og ayurvediske prinsipper? Ta kontakt med meg her!

Her kan du lese mer om ayurveda.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply