Du kjenner dem før du ser dem. Duftende, tunge klaser av vakre, små blomster. Hvite, mørkerøde, lilla, syrinfarget. Ja, det er syrinen det er snakk om. For de er ikke bare duftende og sommervakre, de kan, og til og med bør, spises. For helsens skyld!
Fra gammelt av har syrinen vært en gjenganger i husapoteket. De som trodde på hvit magi, tilla syrinen egenskaper som å fremkalle visdom, god hukommelse, hell og åndelig støtte. I våre dager har vi kanskje lagt av oss synet på mat som magisk (men det ER jo magisk at vi spiser mat og blir til oss!). Men forskerne studerer helseeffektene av remediene i husapoteket. Og syrinen er interessant.
Syrin kan dempe betennelser i tarmen
I en studie som nylig er publisert i tidsskriftet Frontiers in Pharmacology, viser en gruppe forskere at syrinekstrakter inneholder en rekke aktive stoffer. De nevner 2″-epiframerosid, oleonuezhenid, oleuropein, ligstrosid, neooleuropein, hydroksyframosid og framosid. Fremmede navn, ja. Men det spennende er at flere av disse, spesielt neooleuropein, kan dempe den inflammasjonsfremmende effekten av cytokiner i kroppen. Har du en inflammatorisk tarmsykdom (IBD) som Crohns eller ulcerøs kolitt, kan du ha store mengder inflammasjonsfremmende cytokiner i tarmslimhinnen, viser denne studien. Og da kan kanskje syriner være en del av løsningen.
Hvordan spise syrin?
Det enkleste er ofte det beste. Plukk store klaser syrinblomster når de er knopper eller så vidt utsprunget. Trekk av de små blomstene, kast den grønne stilken. Du kan bruke blomstene rett i salaten, som pynt eller ha dem i kokende vann og trekke te av dem. Jeg er spesielt glad i å lage sirup av syrinen, og så bruke utover året.
Syrinsirup
Kok opp 1 kopp vann sammen med 1 kopp sukker, til sukkeret løser seg opp. Ha i 1 kopp rensede syrinblomster og la småkoke i ca. 10 minutter. Sil av sirupen og ha den over i et tett glass med lokk. Oppbevares i kjøleskapet. Nydelig å røre inn i te, på desserter og i kalde drikker.
Interessert i flere spiselige blomster? Sjekk ut lavendel her!
3 Comments
Lappeteppet/ Anja
7. juni 2018 at 08:52Jeg hadde aldri turt å spise syrin, før nå da…. men her er alle avblomstret nå så jeg får vente til neste år?
Ha en fin dag!
bakingyogi
7. juni 2018 at 13:30Da må du smøre deg med tålmodighet 🙂 De er kjempegode. Da jeg var liten, pleide jeg å suge ut nektaren fra hver lille syrinblomst. Barn vet mye som spiselige planter som vi voksne glemmer!
Vibeke
8. juni 2018 at 08:42Ja! Akkurat det gjorde vi også – sugde ut nektaren:) Det hadde jeg helt glemt!