Sunn mat

Tabbouleh – persillesalat med quinoa

Jeg tror jeg var 16 år første gang jeg smakte tabbouleh. Da var jeg på besøk i Tel Aviv og spiste meze på gatemarkedet. Denne salaten er både frisk og mettende på en gang, fylt som den er av bladpersille og mynte. Jeg lager min på quinoa heller enn bulgur, så kan alle spise den.

Persille

Denne grønne toårige urten er full av næring og fortjener en større plass i matlagingen enn å være pynt på fatet. Tabbouleh er en slik rett som setter bladpersillen i høysetet! Bladpersillen inneholder mer eteriske oljer enn kruspersillen og har derfor sterkere smak. Grønn persille har lenge vært kjent for sitt høye innhold av jern, men dette er per 100 g – og det skal jo litt til å spise såpass mye persille at det monner på jerninntaket.

På den annen side er persille full av stoffer som har positiv effekt i kroppen vår.  De eteriske oljene har vist seg å være svært kreftforbyggende, og flavonoidene har vist god evne til å beskytte cellene mot skader. Dermed bidrar persille til å holde oss unge lenger. Heldigvis for oss er disse stoffene så høyt konsentrert i persillen at selv normal bruk betyr noe for inntaket vårt.

Persille har tradisjonelt blitt brukt mot kramper, som vanndrivende middel, mot luft i magen, for å fremskynde forsinket menstruasjon og for å lette fordøyelsen.

Quinoa

Quinoa er et glutenfritt gressfrø fra Andesfjellene. Det er nesten som en vitamin- og mineraltablett, så rikt på næring er det: Proteinrikt, rikelig med vitamin B (tiamin, riboflavin, vitamin B6, folat, niacin og pantotensyre), samt en del vitamin E. Du får også masse jern, magnesium, fosfor og sink, samt kalium. Du får det i tre farger, rødt, sort og hvitt. Alle er like bra å bruke, men de fargete gir deg mer antioksidanter. Quinoaen skal skylles før koking.

Mynte

Mynte er et navn som brukes om forskjellige planter i leppeblomstfamilien, men egentlig tilhører navnet slekten «mentha», og har vært brukt om den helt siden Hippokrates’ tid, 400 år f.Kr. Om du bruker mye mynte, drar du nytte av at den er rik på kostfiber, kalsium, jern, kalium, vitamin C og folat. Den er også en kilde til magnesium og riboflavin.

Slik bruker du tabbouleh

Jeg elsker å spise denne salaten som en selvstendig rett. Men du kan bruke den som tilbehør til grillmat, fisk og gryteretter også. Slå deg løs!

Tabbouleh med quinoa

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...
By Gunn Helene Arsky Serves: 5

En saftig, forfriskende og mettende salat med røtter i Midt-Østen. Jeg har byttet ut bulguren med quinoa, slik at salaten er glutenfri og passer for alle.

Ingredients

 • 225 g quinoa
 • 2/3 stk agurk
 • ½ bunt vårløk
 • 12 stk cherrytomater
 • 1 liten potte mynte
 • 1 pakke bladpersille
 • Salt
 • Dressing:
 • 1-2 fedd hvitløk
 • 1,5 dl olivenolje
 • 3 ss sitronsaft

Instructions

1

Kok quinoaen (følg instruksjonene på pakningen) og sil av. Ha det i en bolle. La det avkjøles.

2

Hakk agurk og vårløk i biter, del tomatene i to og ha det i bollen. Finhakk mynte og persille og bland det godt med det andre i bollen.

3

Lag dressing ved å knuse hvitløkfeddet og blande med olje og sitronsaft. Vend det inn i salaten og smak til med salt.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply