Yoga og helse

Telomer-lengden betyr langt liv

Tenk at en telomer – en bitte liten dings ytterst på kromosomene våre – kan spå hvorlenge du vil leve! Og enda mer fantastisk er det at meditasjon kan bevare lengden på telomerene.

Mindfulness og meditasjonsteknikker kan redusere stress og forbedre den generelle helsen. I tillegg er meditasjon knyttet til lang levetid og lengre telomerlengde – en foreslått biomarkør for menneskelig aldring.

En telomer er det ytterste stykket av kromosomene våre, de repeterende sekvensene som beskytter endene av kromosomene. De hjelper oss å opprettholde vår genomiske integritet og er av stor betydning for helsen vår. For hver gang cellen kopierer seg selv, blir telomerene kortere. Jo kortere de er, desto kortere har vi igjen å leve.

Stabile telomerer

Telomerene forkortes gradvis gjennom livet, og mange studier har vist at kortere telomerlengde er forbundet med livsstilssykdommer. Tidligere studier har pekt på hvordan yoga og livsstilsbaserte intervensjoner spiller en betydelig rolle i å beskytte en telomer mot oksidativ DNA-skade og cellulær aldring. Om vi kan motvirke dette, kan vi holde oss unge langt opp i høy alder!

Hva skjer med telomerene under meditasjon?

Forskere har observert at det skjer endringer i DNA-metylering (om enkelte gener er «slått av eller på») hos de som har meditert i lengre tid sammenliknet med kontrollpersoner som ikke mediterer.

I en studie fra mars 2020 fant forskerne ingen sammenheng med telomerlengden og alder i gruppen som mediterte regelmessig. Det var som om de var uberørt av alder.

Forskerne sier at resultatene kan tyde på at jevnlig meditasjon på lang sikt kan være foryngende.

Nysgjerrig på meditasjon? Les mer her!

Kilde: Sci Rep. 2020 Mar 12;10(1):4564.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Nancy ma
  16. juni 2020 at 16:03

  Jeg har en stram setemuskel og vondt i bekken og sliten i korsrygg har fått diagnosen piri noe slik er interessert i yoga

  • Reply
   bakingyogi
   16. juni 2020 at 16:43

   Problemer med piriformis, tenker jeg! Det er ikke godt. Jeg har erfaring med yoga ved piriformis-skader. Jeg holder til i Halden, men kan tilby privat yoga via nettet også, om du er et annet sted 🙂

  Leave a Reply