Sunn mat

Tevannet avgjør helseeffekten

Tekanne tevann helle te i glasskopp utendørs

Du har kanskje kjent at teen du elsker å drikke hjemme, kan smake veldig annerledes om du lager den i utlandet. Samme pose te, ulik smak. Nå viser det seg at også helseeffekten av teen endres med vanntypen.

Te er laget av tørkede blader av Camellia sinensis-planten, som er en tropisk og subtropisk eviggrønn busk som hører hjemme i Asia. Etter vann er te den mest konsumerte drikkevaren i verden. For ekte te-kjennere er det flere faktorer som påvirker tebryggingen:

 • Bryggetemperatur
 • Type kopp
 • Tid
 • Vann-til-blad-forhold

Det er også rapportert at sammensetningen av vannet som brukes spiller inn. Men hvor mye – og bare på smaken? Dette var det en gruppe forskere ved Cornell University i USA som ville studere.

Forsker på tevann

I den foreliggende studien testet forskerne om vannet som ble brukt til å brygge te var nok til å påvirke smaksopplevelsen hos folk som drakk te daglig. De brukte både svart og grønn te. Teen ble brygget med henholdsvis flaskevannkranvann avionisert vann. Man beholdt bryggetemperatur, kopp, tid og vann-til-blad-forhold likt i alle undersøkelsene.

Prøvene ble analysert med et sensorisk panel bestående av vanlige forbrukere, så vel som instrumentelt for farge, turbiditet (uklarhet) og innhold av epigallokatekin gallat (EGCG, en potent antioksidant).

Bytt vann for helsens skyld

Resultatene viste at typen vann som ble brukt til å brygge te, drastisk påvirket smaken, altså de sensoriske egenskapene til grønn te (og også litt for svart te). Forskerne tror dette skyldes at renset flaskevann og avionisert vann trekker ut mye mer bitterstoffer (EGCG).

For deg som drikker grønn te for helsens skyld: Du kan altså fordoble EGCG-innholdet i teen din om du brygger den med flaske- eller avionisert.
Og for deg som liker te for smakens skyld: Du kan ha nytte av å brygge teen din med vanlig vann fra springen, for en rundere smaksopplevelse.

Vil du lese mer om grønn te? Sjekk artikkelen min her!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  julie
  9. januar 2019 at 04:37

  hei. Vet du om man får de samme heleseffecter hvis man bruke te som væske i oppskrifter?

  • Reply
   bakingyogi
   9. januar 2019 at 09:00

   Hei, Julie! Studien sier ikke noe spesifikt om det, men siden det er katekinene som har helseeffekten her, så blir jo ikke de borte om du blander ferdiglaget te inn i en rett. Så jeg skulle tro det funker fint 🙂 Hilsen Gunn Helene

  Leave a Reply