Sunn mat

Tid for neslefrø

Neslefrø er de små, grønne kornene som henger i rakle-liknende ansamlinger på brenneslene i disse dager. Gå ut og sank dem nå, og spar til vinteren!

Om du fulgte med på bloggen her i våres, så fikk du med deg at jeg sanket nesleskudd og brukte i maten. Mye på samme måte som jeg ville brukt spinat. Det kan du lese om her.

Men de færreste kjenner neslefrø som matvare – eller i det hele tatt.

Se etter hunn-nesler for neslefrø

Nesleplantene har to kjønn. Hann-plantene lager pollen som bestøver hunnenes blomster. Og utpå sensommeren lager hunnplanten grønne frø av blomstene. De henger i små klaser samlet i «rakler» på den øverste tredelen av planten.

Det er best å høste frøene nå, mens de fortsatt er grønne. Frøene er knasende sprø og svært rike på omega-3 og omega-6-fettsyrer.

God humør med supermaten neslefrø

Neslefrø regnes til de adaptogene urtene som støtter binyrene og det endokrine systemet mot fatigue og utbrenthet, livsgnist og libido. For deg som er interessert i biokjemi: «feel-good»-faktoren fra å spise rå, tørkede neslefrø kommer av nevrotransmitterne acetylkolin og serotonin, tett etterfulgt av kolin og histamin.

Acetylkolin binder seg til humørreseptorene i hjernen vår. Det stimulerer det autonome nervesystemet, forbedrer humøret og øker sensorisk persepsjon, oppmerksomhetsspenn, årvåkenhet og intuisjon. Acetylkolinforstyrrelser kan være en primær årsak til depresjon.

Serotonin virker på sentralnervesystemet. Det regulerer humør, appetitt og søvn, påvirker hukommelse og læring. Det er serotonin, sammen med histamin og maursyre, i neslestilken som forårsaker smerten når du plukker dem!

Slik høster du neslefrø

Bruk gjerne hansker, om du vil være sikker på å ikke brenne deg. Mine kunne jeg høste fra uten problem. Finn hunn-plantene med frø-raklene og knip raklene av inne ved stilken av brenneslen. La rikelig med frø være igjen til neste år!

Når du har nok frø, dekker du et brett med matpapir. Så renser du selve frøene fra den tynne stilken de er samlet på. Også her kan du bruke hansker om du vil. Spre frøene godt utover brettet og la dem lufttørke, ev. under kjøkkenhåndkle, i 4-5 dager. Ha så frøene over på et tett glass.

Slik bruker du neslefrø

Bruk neslefrø slik du ville brukt andre frø: I brød og knekkebrød, i müsli og yoghurt, som topping på salat eller smoothie, i grøten eller som «styrkemedisin»: 1 ts hver dag.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply