Sunn mat

Tindved – unike bær i norsk natur

Tindvedbær i busk

Du har kanskje lagt merke til de ugjestmilde tindved-buskene om du har ruslet langs karrige og forblåste strender på Sør- og Vestlandet. Skarpe og tornete busker med bærene voksende tett inntil stammen. Men fulle av næring er de!

Har du prøvd å plukke tindved? Det er nærmest en risikosport! Bærene henger fast i stammen, og stammen er full av spisse torner. Disse tornene har gitt opphav til navnet på busken. Tornene på tindved ble brukt til tindene i river og raker før i tiden. I Danmark kalles busken for havtorn, siden den vokser ved havet og er full av torner. Men dette navnet er lett å forveksle med hagtorn – som er noe helt annet.

Tindved har bær som er 6-10 mm store. De er knall oransje og, når de er modne, er de saftige også. Men fryktelig sure! Så alene er kanskje ikke de små, sukkerfattige bærene en kulinarisk høydare. Men de har en særpreget aroma som gjør dem ettertraktet i fine dining-restauranter..

Sunne bær

Men kler du deg godt, og tar på gode hansker, så er tindved-bærene verdt å plukke, da de er rike på vitamin A, B1, B2, folat, C og K, kalium, magnesium og kobber. Det er faktisk flere ganger så mye vitamin C i tindved som i appelsiner!

Du får også noe omega-3 og antioksidantene karotenoider, beta-sitosterol, flavonoider og fenoliske stoffer.

Det gjør at tindvedbær er betennelsesdempende, kolesterolsenkende og forhindrer blodpropp.

Hvor og hva?

I Danmark og Nord-Tyskland vokser de over alt langs kysten, i og med at buskene trives i sandjord. I Norge vokser de vilt blant annet i Lom, på Jæren, langs Trondheimsfjorden og ved Grimstad.

I flere europeiske land er produksjonen av tindved-produkter enorm. I Nord-Tyskland får du tindved-te, honning, juice, krydder, godteri, saft, gelé, iskrem, syltetøy, sirup, likør, vin, snaps og kosmetikk!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply