Sunn mat

Tomat: søt, sunn og saftig!

Rødkinnet, solmoden, tørket eller søtsyrlig frisk – tomat frister på alle kanter. Men det trenger ikke bare være smaken som frister – tomaten er fylt til bristepunktet av en hel rekke helsebringende stoffer.

Vanlig rød tomat har fått følge av en rekke varianter i grønnsaksdisken: Plommetomater, cherrytomater, bifftomater, smakstomater, klasetomater, gule tomater, grønne tomater, ja, til og med spraglete og lilla tomater har dukket opp. I tillegg får du tomat på boks, hele eller hakkede, du får dem soltørket med eller uten olje, og du får dem som tomatketchup og tomatpuré. Hva skal du velge? La gjerne smaken styre, for alle valgene er uansett smarte!

Til pryd og fryd

Tomaten hører til i søtvierfamilien som blant annet omfatter nytteplanter som potet, aubergine, paprika, chili og tobakk. Den oransje sharonfrukten er en nær slektning av tomaten. Søtvierplantene kan spores tilbake til Sør-Amerika. De spanske erobrerne tok tomatplanten med til Europa på 1500-tallet – ikke som mat, men som en eksotisk vekst til staselige parker og hager. De første tomatene europeerne møtte var gule. De dukket ikke opp i matretter før de fikk kjælenavnet «pomme d’amour», kjærlighetseple, fordi man anså tomaten for å være et afrodisiakum. Og siden har tomaten bare steget i popularitet, spesielt via store og betydningsfulle kjøkken som det spanske, det franske og det italienske.

Hev smaken

Solmodne tomater smaker deilig i seg selv, men av og til trenger tomatene litt hjelp for å bli en kulinarisk opplevelse. Prøv tomat med

  • Grovkvernet pepper og havsalt i flak
  • God balsamicoeddik
  • Et dryss sukker
  • Friske grønne urter som basilikum, oregano, timian eller rosmarin
  • Et lett stenk av kaldpresset olivenolje

Eller hvorfor ikke prøve denne superdeilige sellerirot- og tomatquichen?

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply
    Raske menn på fast food? - Gunn Helene Arsky
    8. november 2018 at 12:11

    […] Pizza. Frossen pizza er helt ok, bare du husker å spise salat ved siden. Topp gjerne pizzaen med cherrytomater før du steker den – bra for prostata! Ferdig vasket og blandet salat får du kjøpt. Tilsett […]

  • Reply
    En frisk salat til lunsj - Gunn Helene Arsky
    11. februar 2019 at 13:28

    […] Les mer om tomater her! […]

  • Reply
    Sunn fast food på 1-2-3 - ideer fra Gunn Helene Arsky
    12. mars 2020 at 08:19

    […] Fiskeburger i grovt burgerbrød (alt fås kjøpt på butikken). Skjær en tomat i skiver, legg noen salatblader under burgeren, bruk en dressing du liker – maten er […]

  • Reply
    Cobb salad på vegetarvis - Gunn Helene Arsky
    13. juli 2020 at 08:34

    […] kjøttet vike plassen til fordel for «kikert-bacon» og valnøtter. Sammen med sprø grønnsaker, tomater og hardkokte egg blir dette en mettende og mye sunnere […]

  • Reply
    Fermentering: Hva er en starter? - Gunn Helene Arsky
    5. oktober 2020 at 09:07

    […] kan fermentere det meste av grønnsaker – alt fra agurk til tomat, fra gulrot til kål. Vanligvis holder det å tilsette salt i riktige mengder. Men for å hjelpe […]

  • Leave a Reply