MENUMENU
Sunn mat

Tomat: søt, sunn og saftig!

Rødkinnet, solmoden, tørket eller søtsyrlig frisk – tomat frister på alle kanter. Men det trenger ikke bare være smaken som frister – tomaten er fylt til bristepunktet av en hel rekke helsebringende stoffer.

Vanlig rød tomat har fått følge av en rekke varianter i grønnsaksdisken: Plommetomater, cherrytomater, bifftomater, smakstomater, klasetomater, gule tomater, grønne tomater, ja, til og med spraglete og lilla tomater har dukket opp. I tillegg får du tomat på boks, hele eller hakkede, du får dem soltørket med eller uten olje, og du får dem som tomatketchup og tomatpuré. Hva skal du velge? La gjerne smaken styre, for alle valgene er uansett smarte!

Til pryd og fryd

Tomaten hører til i søtvierfamilien som blant annet omfatter nytteplanter som potet, aubergine, paprika, chili og tobakk. Den oransje sharonfrukten er en nær slektning av tomaten. Søtvierplantene kan spores tilbake til Sør-Amerika. De spanske erobrerne tok tomatplanten med til Europa på 1500-tallet – ikke som mat, men som en eksotisk vekst til staselige parker og hager. De første tomatene europeerne møtte var gule. De dukket ikke opp i matretter før de fikk kjælenavnet “pomme d’amour”, kjærlighetseple, fordi man anså tomaten for å være et afrodisiakum. Og siden har tomaten bare steget i popularitet, spesielt via store og betydningsfulle kjøkken som det spanske, det franske og det italienske.

Hev smaken

Solmodne tomater smaker deilig i seg selv, men av og til trenger tomatene litt hjelp for å bli en kulinarisk opplevelse. Prøv tomat med

  • Grovkvernet pepper og havsalt i flak
  • God balsamicoeddik
  • Et dryss sukker
  • Friske grønne urter som basilikum, oregano, timian eller rosmarin
  • Et lett stenk av kaldpresset olivenolje

Eller hvorfor ikke prøve denne superdeilige sellerirot- og tomatquichen?

Subscribe & Follow

Du vil kanskje også like

Ingen Kommentarer

Legg igjen en Kommentar