Sunn mat

Topp 5 trender innen mat og ernæring for 2020

Blant de lengstlevende trender vi har sett innen mat, helse og ernæring de siste årene, er helse- og sunnhetstrenden. For med bare en liten nedgang i popularitet i 2016, er helse fortsatt svært avgjørende for folks valg av mat- og drikkevarer. Vi snakker altså om en megatrend – en trend som har kommet for å bli i mange år til.

I 2020 vil vi derfor møte nye og mindre trender som faller inn under helse- og sunnhetstrenden. Noen vil vare et par år, andre vil vise seg å være bare et blaff. Jeg elsker å følge med på denne typen utvikling, og her er mine fem beste tips om trender for 2020.

1. Lengre ingredienslister

Kortere ingredienslister har de siste årene vært ensbetydende med sunne og «rene» produkter. Der har vi kanskje lurt oss selv, for i jakten på såkalte clean labels har vi sett bort fra hva de få ingrediensene på innholdsfortegnelsen faktisk er. Potetgull blir ikke sunt bare fordi det består av potet, olje, salt og pepper.

Denne trenden er på vei til å snu, og i 2020 kommer vi til å se lengre ingredienslister igjen. Men uten alle tilsetningsstoffene og de «kjemiske» ingrediensene. For det er ærlighet og sunn mat vi forbrukere ønsker, ikke nødvendigvis korte ingredienslister. Vi har en stadig voksende kunnskap om tarmfloraens betydning for helse. Derfor kommer vi til å få frokostblandinger og brød med 14-15 ulike planteråvarer, som frø, nøtter, korn, rotgrønnsaker osv. Variasjon i matinntaket, og med det et bredt spekter av ulike plantematvarer, er viktig for en sunn tarmhelse. Dette bringer oss over på trendpunkt 2.

2. Prebiotika

Det har vært mye fokus på probiotika – levende, helsegunstige bakterier i maten – i tidligere år. Disse bakteriene kan slå seg ned i tarmen for kortere eller lengre tid, og støtter våre egne bakterier i forsvaret mot sykdommer, infeksjoner og overvekt, for å nevne noe. Men disse bakteriene trenger mat, og maten de elsker, kalles prebiotika. Mat som inneholder prebiotika vil derfor bli en økende trend i 2020. Prebiotika er gjerne fiberstoffer som inulin (fra løk og jordskokk, for eksempel) og betaglukaner (fra bygg og havre).

Matprodusenter kommer til å utvikle produkter som inneholder både pre- og probiotika, slik som yoghurt med helsegunstige bakterier tilsatt havrefiber. Men dette kan du enkelt lage selv også, ved å blande inn havregryn i frokostyoghurten din!

3. Tarmflora-apper

I forlengelsen av kunnskapen om tarmflora og helse, er det skapt et rom for programvareutvikling innen apper for mobilen. Det nyeste nå er tarmflora-apper som monitorerer tarmfloraen din, og dermed kan du styre helseaspekter som vektnedgang bedre. Firmaet Atlas Biomed har for eksempel utviklet en app for slanking, som de kjører sammen med en tarmfloratest app-brukeren tar. Ut fra resultatene fra denne, får app-brukeren spesifikke kostråd om fiberrik mat som vil styrke og balansere bakteriene i tarmfloraen. Via gjentatte målinger kan brukerne selv se hvordan deres matvalg direkte påvirker tarmfloraen.

4. Nootropics mot stress og angst

Jeg elsker nootropics! Dette er et fancy ord for hjerneføde, eller mat som påvirker samhandlingen mellom tarmcellene og hjernen. Du kan oppnå bedring i humøret, mindre depresjoner, bedre innlæring og bedre hukommelse ved hjelp av ulike matvarer med nootropiske egenskaper. Vi ønsker oss mat som støtter yoga, mindfulness og avstressing – og det finnes nå. Og har funnets lenge, det er mye som er kjent fra folkemedisinen.

Ashwagandha, en mye brukt urt innen ayurvedisk medisin, er blant maten som kan påvirke humøret positivt. Sopp («shrooms»), CBD-olje og bacopa (vannisop, også brukt i ayurveda) brukes også, og vil dukke opp i stadig flere matvarer. OBS – ikke kast deg uhildet på alle trender. CBD-olje og matvarer tilsatt dette er fortsatt å regne som narkotika i Norge!

Blant næringsstoffer som har nootropisk effekt finner vi langkjedete omega-3-fettsyrer og B-vitaminer.

5. Bevisst kosemat

Vi har ikke blitt mindre glade i å kose oss med en liten godbit på farten. Men i 2020 kommer stadig flere av oss til å ønske oss kosemat med god samvittighet. Altså er vi mer bevisste på bærekraften bak, og naturligheten til, ingrediensene som inngår i snackbaren vi spiser, eller drikken vi drikker. Vi vil i mindre grad slå oss selv på skulderen og si «fordi jeg fortjener det», men heller se det større bildet, og kose oss innenfor bærekraftige rammer.

La deg inspirere – lag disse bærekraftige energikulene med lakris til å kose deg med!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply