Sunn mat

3 på topp mot søvnløshet

Søvnløshet tærer på.  Enten du sover dårlig, vrir deg før du får sovne eller om du ikke sovner inn igjen midt på natten. Men visste du at tre supre matvarer kan hjelpe på søvnløshet?

Pistasjnøtter

De små, grønne nøttene er et kinderegg for deg som vil sove bedre. De er rike på protein, deriblant tryptofan. I tillegg inneholder de mye vitamin B6, et næringsstoff som kroppen bruker for å omdanne tryptofan til serotonin. Men nøttene er også rike på magnesium. Dette mineralet virker avslappende på den glatte muskulaturen vår og kan forebygge nattkramper i leggene. Men det er ikke så mye pistasjnøtter som skal til, en liten neve eller ca. 20 gram er nok. For om du overspiser på protein, kan effekten bli motsatt. Og husk å velge pistasjnøtter uten salt, så unngår du blodtrykksøkning.

Svisker

Tørket frukt er generelt rikere på næringsstoffer enn de friske fruktene, fordi vannet er fordampet. Svisker er ikke bare nyttig for deg med treg mage, de er utmerket å spise en halv times tid før sengetid også. I sviskene finner du store mengder vitamin B6 og magnesium, slik du gjør i pistasjnøttene. De inneholder også kalsium, et annet viktig mineral i søvnsyklusen vår. Kalsium er avgjørende for at nervene våre skal virke korrekt og sende og motta signaler riktig. Om du drikker alkohol før leggetid, mister kalsiumet noe av effekten på nervene i søvnsenteret i hjernen, som igjen fører til søvnproblemer.

Kamillete

En rekke urter er fra gammelt av kjent for å ha en beroligende og avslappende effekt på kroppen. En av disse er kamille, en prestekrageliknende blomst. Kamillete blir forsket på i forbindelse med kreft, fødselsdepresjon og søvnløshet. Det er ikke tungtveiende data som støtter at kamillete virker søvndyssende. Men det kan være selve teritualet som er søvnfremkallende i seg selv. Det føles beroligende å drikke noe varmt som ikke inneholder koffein. Og fordi vi tror det virker søvndyssende, blir vi søvnige. En placeboeffekt, altså. Og placeboeffekten kan flytte fjell! Husk også å styre unna drikker med koffein etter klokken 17, om du sover dårlig. Koffein bruker mange timer på å bli omsatt i kroppen, derfor bør du sette en grense ganske tidlig på ettermiddagen. Husk også at guarana har den samme effekten.

Trenger du hjelp til å sove bedre? Jeg kan hjelpe deg med tilpasset kosthold og yogaøvelser! Ta kontakt i dag – send meg en mail her!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply