Sunn mat

Tør du bli veganer?

Bord med vegan mat i bolle innendørs

Stadig flere av oss blir interesserte i et mer plantebasert kosthold. Men det er en stor forskjell på å gjennomføre kjøttfri mandag og å velge vekk alt av animalsk opprinnelse. Og vi møter hindre vi ikke visste at var der.

I USA er kjøtt fortsatt svært viktig for den gjennomsnittlige amerikaner. Og det er mange forskere som har dokumentert hvorfor kjøttkonsumet fortsatt er så viktig.

Nå har to forskere fra Kent State University i USA undersøkt hvordan frykt for stigmatisering kan være en barriere for å droppe å spise kjøtt.

Dette er et viktig tema, fordi det er funn som tyder på at personer som unngår kjøtt, spesielt veganer, blir stigmatisert og anklaget for å forstyrre sosiale konvensjoner knyttet til mat. Forskerne fra Kent satte sammen fokusgrupper hvor veganer, vegetarianere og altetende studenter diskuterte oppfatninger av veganer og veganisme.

Forventer stigmatisering om man blir vegan

Analysen viser at ikke-veganer forventer at man får et stigma om man spiser som en veganer. Forskerne identifiserte to strategier som ikke-veganer forsøker for å unngå dette stigmaet: sosial distansering og atferdsdistansering. Disse resultatene tyder på at stigmaet som møter mange veganer, er en barriere som hemmer altetere i å gjennomføre et kostholdsskifte i retning av en plantebasert diett.

Forskerne mener at resultatene er viktige fordi de kan brukes til å forbedre effekten av folkehelseinitiativer fokusert på å oppmuntre til plantebasert kost og reduksjon av kjøttforbruk.

Vil du vite mer om hvordan du kan spise mer plantebasert, uten å gi opp de animalske matvarene helt? Les om fleksitarianer-alternativet her!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply