Sunne og skjønne oppskrifter

Tørkede pærer – snacks du vil elske

For noen uker siden fikk jeg servert tørkede pærer som snacks etter middagen. Det var så godt at jeg bare måtte lage det selv. Og her deler jeg hvordan!

Det hører med til historien at jeg ønsket meg en dehydrator – en frukt- og grønnsakstørker – til bursdagen min. Men det hender jo at gode intensjoner forsvinner i hverdagen, og den sto der i flere måneder (ja, jeg vet!) før den endelig ble brukt. Og da var det for å lage pæresnacks a la Inger Lise.

Pærer, godt og sunt

Noe av det beste som finnes er å sette tennene i en moden pære, og det finnes mange sorter å velge mellom. Store og små, lubne og tynne, myke og harde. Vi spiser dem vanligvis slik de er, eller jeg har dem i salat eller bruker dem til dessert. Og søte, saftige pærer sammen med modne oster – det er en fabelaktig smakskombinasjon!

Pærer er naturlig rike på fiber. Mye av fibrene befinner seg i skallet, så spis pæren med skallet på. Men i dette tilfellet var det altså ønsket om å ha pære som snacks som gjorde utslaget. Med skallet på.

Dehydrering – tørking under kontrollerte forhold

Min 5-etasjers enkle dehydrator er fra Clas Ohlson og dermed ikke superfancy. Men den har fem rister oppå hverandre, og et lokk på toppen, og en varm vifte underst. Og det er alt som skal til. Ulike frukter, bær, grønnsaker og sopp krever ulike temperaturer. Og fremgangsmåten varierer. For tørkede pærer kan man noen steder lese at man skal fjerne hele kjernehuset før tørking. Og at de bør skives og legges i vann med sitronsaft for å unngå misfarging.

Men hva er galt med gyllen pæresnacks, sier jeg!

Så min oppskrift var super duper enkel:

Jeg tok 4 modne Conference-pærer (de aller vanligste de har i butikken), vasket dem godt og kuttet dem i 5 mm skiver. De to-tre skivene der kjernehuset var, renskar jeg for frø. Så la jeg skivene på ristene i dehydratoren, stilte temperaturen på 58 grader og satte lokket på. Og så sto dehydratoren og surret og gikk gjennom ettermiddagen og natten, i ca. 20 timer totalt. Underveis byttet jeg rekkefølge på ristene noen ganger, slik at alle pæreskivene fikk gleden av å være nederst, nærmest varmen.

Jeg smakte litt på de tørkede pærene underveis, for å kjenne på konsistensen. Det må være lov!

Og da jeg var fornøyd, lot jeg dem ligge på ristene, spredt utover kjøkkenbenken, og kjølne. Deretter puttet jeg dem på et rent, tørt glass og satte lokk på.

Voila! Nydelig, sunn fruktsnacks.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply