Det er når det bugner i frukttrærne og bærbuskene så vidt klarer å holde seg oppreist, at vi får lyst til å bevare sommerens frukter og bær for den kaldere årstiden. Samtidig er stadig flere av oss blitt bevisste på sukkerinntaket. Så hva gjør vi da, om safting og sylting med mye sukker ikke frister?
Vi har lange tradisjoner for å tørke frukt og bær i Norge. For det er ikke så veldig mange hundre år siden vi fikk sukker til landet, og sylting og safting med sukker ble et alternativ. Før den tid gjaldt det å ta vare på markens grøde uten at den råtnet. Tørking er enkelt og lite ressurskrevende, og for oss som har stekeovner er det enda lettere å få gode resultater.
Har du en dehydrator, kan du se på temperaturene og tidene som produsenten anbefaler.
Slik gjør du
Epler og pærer: La skallet være på. Stikk ut kjernehusene og skjær eplene eller pærene i ¾ cm skiver. Tre skivene på en solid bomullshyssing som du kan henge på sideribbene i stekeovnen. Sett stekeovnen på 90 °C og tørk eplene og pærene i 60-90 minutter til de har fått en fløyelsaktig hinne. Senk temperaturen til 50 °C, og tørk frukten til det ikke kommer mer fuktighet ut av den når du klemmer på den. Det tar ca. 1 døgn. Avkjøl frukten på kjøkkenbenken og oppbevar den i tett boks på et mørkt og kjølig sted.
Her er min oppskrift på tørkede pærer i dehydrator!
Plommer: Skyll dem og fjern stilken. Legg plommene i enkle lag på stekeplater. Tørk plommene i 3 etapper: Først 1-2 dager i solen. Så 5 timers pause og så 12 timer i stekeovnen på 70 °C. La dem få nok en pause på 5 timer før de ettertørkes ved 65 °C til ønsket konsistens. Sviskene skal tåle trykk uten at det siver saft ut. Avkjøles og oppbevares som epler og pærer.
Jordbær og bringebær: Skyll og rens bærene, kast alle som er dårlige. Del jordbærene. Legg bærene i en blanding av like deler vann og sitronsaft i ti minutter for å bevare farge og friskhet under tørkingen. Ha dem over på bakepapir på stekeplater – ett lag, ikke la bærene berøre hverandre. Sett dem i stekeovnen på 70 °C og stek i 12 timer eller til bærene er læraktige. Avkjøles og oppbevares som epler og pærer.
Blåbær og tyttebær: Rens bærene og legg dem utover stekebrettet i ett lag. Lufttørk dem i 2-3 døgn på et tørt og luftig sted så bærene ikke begynner å mugne. Tørk dem så i stekeovnen, først ved 40 °C i 1-2 timer. Øk varmen til 70 °C og la dem ligge til de er gjennomtørre. Avkjøles og oppbevares som epler og pærer.
Slik bruker du tørket frukt og bær
Tørket frukt og bær er super i myslien, på yoghurt og som snacks og turmat, gjerne blandet med nøtter. Og med tørket frukt og bær i huset har du sunn kveldskos og en god erstatning for lørdagsgodt.
No Comments