Yoga og helse

Trataka – yogisk synskonsentrasjon bedrer kognitive ytelse

trataka stearinlys med flamme

Trataka er en visuell renselsesteknikk som står beskrevet i den gamle Hatha Yoga Pradipika-teksten. Men virker den, når man studerer den med moderne vitenskapelige metoder?

I Hatha Yoga Pradipika, kildeteksten til yoga som er skrevet i India på 1400-tallet, beskrives det seks ulike renselsesteknikker. Målet med disse er å rense og forberede kroppen før man praktiserer yogastillinger (asana), yogisk pust (pranayama) og meditasjon. Trataka er en av disse. På sanskrit betyr trataka «å se stødig». Man ser målbevisst med stødig blikk på et lite punkt, for eksempel flammen på et stearinlys, til tårene renner. I Hatha Yoga Pradipika står det at denne renselsesteknikken fjerner alle øyesykdommer, tretthet og apati.

To indiske forskere ved Division of Yoga and Life Sciences, Swami Vivekananda Yoga Anusandhana Samsthana i Bangalore har nå studert korttidseffekten av trataka på den kognitive funksjonen. De testet 30 friske menn, alle yogastudenter ved et universitet i Sør-India, i alderen 18-31 år. Metoden som ble brukt, var Stroop tresiders fargeordtest for voksne. Deltakerne ser mange fargenavn (for eksempel ordene GRØNN og RØD) skrevet i en annen farge (for eksempel blå og gul). Første side tester hvor raskt deltakeren kan lese ordene, den andre siden tester hvor raskt deltakerne kan navngi fargene på siden, og på den tredje siden ble deltakerne bedt om å navngi fargen på blekkene de enkelte ordene ble skrevet ut i, uten hensyn til ordet selv. Tiden det tar, måles.

Trataka virker

De unge mennene ble testet før og etter yogisk visuell konsentrasjon og under en kontrolløkt på to separate dager. Deltakerne presterte signifikant bedre på fargetesten etter trataka enn ved kontrolløkten. Dette tyder på at trataka-teknikken økte selektiv oppmerksomhet, kognitiv fleksibilitet og responsinhibering. Med andre ord: Trataka er bra for vår kognitive funksjon.

Kilde: Raghavendra BR, Singh P. Immediate effect of yogic visual concentration on cognitive performance. J Tradit Complement Med. 2015 Jan 8;6(1):34-6.

Vil du lese mer om yoga og konsentrasjon? Se denne spennende artikkelen!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply