Sunn mat

Unngå magesjau på ferie

Dopapir doruller i stabel

Det er lite som er så festlig som å ha magesjau på ferie. Du krøker deg opp fra stranden og rekker så vidt frem til hotellrommet før det braker løs, bokstavelig talt. Men hvordan unngår du feriemagen? Riktig kost hjelper deg på vei!

Delhi belly

Du trenger ikke dra til India for å få løs mage på ferie, selv om den indiske bakteriefloraen kanskje rammer våre nordiske mager ekstra hardt. Bakterieinfeksjoner kan spres via bedervet mat, forurenset drikkevann eller fra person til person. Du kan få diaré av en rekke bakterier, blant annet salmonella, shigella, campylobacter og yersinia. Bakterier kan også produsere giftstoffer som irriterer tarmen og fremkaller diaré. Selv om bakterier vanligvis drepes ved oppvarming kan giftstoffene overleve. Det er større sjanse for å pådra seg bakterieinfeksjon når du spiser mat som ikke er skikkelig kokt eller gjennomstekt. Er du på reise i utlandet, bør du:

  • ikke spis frukt og grønnsaker som er uvasket
  • om frukt og grønnsaker vaskes – se til at det gjøres i rent vann
  • ikke spis frukt som har ligget oppkuttet lenge
  • ikke drikk springvann hvis det ikke eksplisitt sies at det går an
  • ikke puss tennene i springvann heller, dersom det ikke er drikkevannskvalitet på det
  • vær varsom med isbiter, det kan være laget av springvann
  • ikke spis rått eller delvis stekt kjøtt, fugl eller fisk
  • unngå rå og bløtkokte egg
Magesjau krever riktig drikke

Har diareen først rammet, bør du drikke rikelig så snart som mulig (minst tre liter per dag). Drikk eller spis noe som inneholder salter, slik som sportsdrikk eller salt kjeks. Juice og brus kan forverre diareen hos små barn, fordi sukker og søtstoffer kan trekke vann ut i tarmen og dermed gjøre tarminnholdet enda mer flytende. Og selvfølgelig – vær nøye med hånd- og mathygienen.

God, gammeldags hygiene

Det aller beste våpenet i kampen mot løs mage, er å vaske hendene nøye etter toalettbesøk og før du spiser. Kjenn etter at du vasker godt mellom fingrene og oppå hendene, ikke bare her og der på innsiden av håndflaten. Vær også varsom når du lager mat – hold rått kjøtt eller fisk og rå grønnsaker og frukter langt unna kokte og stekte produkter, slik at bakteriene ikke smitter. Bruk forskjellige skjærefjeler. Når du griller, er det viktig å la maten bli godt gjennomstekt. Satser du på sushi eller lettstekt tunfisk, bør råvarene ha vært fryst først – da er du så godt sikret mot infeksjoner som mulig.

Prøv også mild yoga for bedre fordøyelse – les mer her!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply