Sunn mat

Urinsyregikt

Ved urinsyregikt hoper urinsyrekrystaller seg opp i leddene og fører til betennelse i det angrepne leddet. Betennelsen er ofte akutt og oppstår gjerne om natten. Her er noen enkle kostråd for deg med urinsyregikt.

Urinsyregikt er vanligvis svært smertefullt. Selv om flere ledd kan bli betente, er det vanligst å få urinsyreopphopning i stortåens grunnledd. Har du betennelse her, kalles det for podagra.

Kostråd ved urinsyregikt

Kostholdet og livsstilen din påvirker i stor grad intensiteten og hyppigheten av utbruddene. Ved å gjøre visse endringer i en sunnere retning kan du redusere smerten og forhindre at nye utbrudd oppstår – i det minste at det går lengre tid mellom hver gang du får en ny betennelse. Nedenfor får du en rekke råd – velg ut dem som ser ut til å gjelde deg:

Drikker du for lite? Det kreves en god del væske for å skille ut urinsyre via nyrene. Sørg for å drikke nok igjennom dagen, det hjelper nyrene i jobben sin. Du bør drikke to til tre liter væske hver dag, helst rent vann. Mineralvann, urtete, grønnsakjuice og litt fruktjuice er også bra.

Drikker du for mye? Du bør ikke drikke noen form for alkohol fordi det reduserer utskillelsen av urinsyre via nyrene samtidig som det øker urinsyreproduksjonen. Og øl er kanskje verst av alt, fordi det i seg selv er fullt av puriner.

Spiser du for surt? Frukt, bær, poteter, grønnsaker og rotfrukter gjør urinen din mindre sur, ja heller basisk. Dette lar deg skille ut mer urinsyre via nyrene. Brems inntaket av kjøtt og fisk og svært fet mat, det gjør urinen sur.

Veier du for mye? Jo høyere kroppsvekt du har, desto mer urinsyre har du i kroppen. Dersom du er overvektig og lider av urinsyregikt, er det viktig å gå ned i vekt. Men ikke la det gå for raskt, det kan øke nivået av urinsyre. Sikt deg inn på et vekttap på bare en halv kilo i uken.

Trener du feil? Svært hard fysisk aktivitet gjør at musklene dine produserer melkesyre. Denne syren blokkerer utskillelsen av urinsyre i nyrene. Derfor bør du velge treningsformer som ikke danner melkesyre. Det betyr aktiviteter der du rekker å tilføre tilstrekkelig med oksygen til musklene, slik som yoga, golf, rolig jogging, rolig trening i sal, svømming, sykling med mer.

Har du urinsyregikt, og føler at du trenger hjelp når det kommer til kosthold og lett trening? Ikke nøl med å ta kontakt, jeg kan hjelpe deg!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply