Sunn mat

6 fantastiske urteteer som balanserer din Dosha

I ayurveda (den indiske medisinske tradisjonen) bruker man urteteer som velges ut fra hvilken konstitusjon (dosha) du har, og hva du trenger å balansere i livet.

Te er en av de mest populære drikkene i verden, og den ser bare ut til å fortsette å øke. Tusenvis av tevarianter fins å kjøpe, fra tradisjonelle koffeinholdige teer til urteinfusjoner og blandinger. Kanskje blir valget vanskeligere enn det trenger å være?

Ifølge Ayurveda kan din Dosha, eller kropps- og sinsstype, hjelpe deg med å skjære gjennom valgene for å finne den teen som best støtter din helse og generelle velvære. Har du ikke funnet ut hvilken Dosha du er, så kan du enkelt gjøre det her.

Urtete uten koffein

Når du kjenner din Dosha, sier Ayurveda-teorien at du skal finne en urtete uten koffein. Koffein er et stimulerende stoff som man ønsker å la kroppen få en pause fra (eller helst kutte helt ut). Så her er litt hjelp på veien – her er to urteteer som balanserer hver av de tre Doshaene.

Vata Dosha – for deg med en slank, sped og urolig kropp, rask tale og et følsomt og kreativt sinn

Ingefærte – Vata-typer kan bringes tilbake til jorden med en varmende ingefærte. Ingefær kan tenne fordøyelsesilden,  Agni, og kan bidra til å rydde fordøyelsessystemet, som er kjent for å være et av tilholdsstedene til Vata i kroppen vår.

Kardemommete – Frøene som brukes, er kjent for å være eksepsjonelt jordende, noe som gjør kardemomme ideelt for flyktige Vata-typer. Kardemomme kan også støtte immunforsvaret og avgiftningssystemene, og lette hudproblemer, vanlige plager for Vata.

Pitta Dosha – for deg med en atletisk kropp, sterk forbrenning og et ambisiøst og skarpt intellekt

Rosete – Dette er en te full av antioksidanter som kan bidra til å reparere celleskader som følge av et stressende og fartsfylt Pitta-liv. Rosete anses også for å være et lett laksativ, og rose kan støtte immunforsvaret. Dette gjør den til en god te for de som er Pitta-Vata.

Sitronte – Denne kan berolige nervesystemet og anses også å hjelpe med å senke blodtrykket, to vanlige problemer som oppleves av Pitta-typer. Sitron er ofte en viktig ingrediens i behandlingen av hypertyreose (høyt stoffskifte, skjoldbruskkjertelen sies å være nært knyttet til Pitta-energi).

Kapha Dosha – for deg med en kraftig kropp, sakte forbrenning og et tålmodig og godlynt sinn

Løvetannte – Løvetann regnes som en fin måte å bekjempe den sløvheten og et tåkete hode som flere Kapha-typer sliter med. Løvetann inneholder vitamin A og C og kan avverge forkjølelse og andre respiratoriske forhold, virke diuretisk og generelt være bra for Kapha-typer.

Peppermyntete – Dette er en fordøyelseshjelp som har århundrer med bruk i ayurvedisk historie. Den kan bidra til å berolige en sår hals og stilne hoste. Mynte inneholder både antiinflammatoriske og antibakterielle komponenter som begge hjelper med immunsystemet.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  hvit blandebatteri
  1. desember 2020 at 02:50

  Fantastisk side. Mye nyttig info her.

  • Reply
   bakingyogi
   13. desember 2020 at 16:12

   Tusen takk!

  Leave a Reply