Yoga og helse

Våren i 5-elementteorien

Grønne urter i bukett i hånd

Våren i yinyoga betyr et ekstra fokus på Lever- og Galleblære-meridianen. Dette er de to yin og yang organene som hører våren til. Disset har blant annet med frustrasjon og sinne å gjøre, i følge tradisjonell kinesisk medisin. Så om vi jobber med å balansere disse, vil vi kunne se verden mer objektivt.

Våren er forbundet med elementet Tre. I tradisjonell kinesisk medisin representerer Treelementet Leveren og Galleblæren. Leverfunksjonen kalles Tjenestemannen for strategisk planlegging, den store arkitekten for vår visjon om fremtiden. Denne «tjenestemannen» ser retningene vi må ta for å leve våre liv i harmoni med naturen. Dens følgesvenn, Galleblæren, gir oss muligheten til å ta beslutninger og dømme klokt. Å ta en beslutning er ikke et spørsmål om å velge mellom like alternativer. Gjennom disse «tjenestemennene» kan vi se både nye muligheter og fortidens visdom, og dermed se det klare og hensiktsmessige kursen å ta. Uten Tre-elementets visjon og plan, beslutning og retning, så er ingen bevegelse mulig – det blir bare frustrasjon.

Tre-elementet i balanse

Tre-elementet i oss styrer synsinntrykk, psykiske inntrykk, sinnefølelsen og lyden av roping. Når visjonen kveles, føler vi sinne: Vi har lagt vår plan, bestemt oss for å handle, tatt sikte, og plutselig blir planene våre forpurret. Noen sier til oss: «Nei, du kan ikke!» Alt i oss som sa «Kjør på» er nå blokkert. I tider som dette føler vi ofte sinne og frustrasjon og ønsker å rope og kjefte – men da passer det å balansere disse følelsene. For hvis Tre-elementet i oss er sunn, kan vi justere og begynne på nytt.

Slik kan du leve i harmoni med vårsesongen
 • Begynn dagen tidlig, med en rask spasertur. Stå opp med solen, beundre knopper som brister, fugler som bygger rede, kjenn livet stige i deg.
 • Begynn på nye ting – hjemme, i arbeidet ditt og i deg selv. Se menneskene og situasjonene rundt deg med et nytt blikk. Vær kreativ, lag noe – begynn nå!
 • Tenk på hvordan du ønsker å gjøre deg klar for sommer og høst. Våren varer ikke evig. Bruk den rike energien klokt, slik at avlingene du sår – igjen, i deg selv, i ditt arbeid og i livet ditt – er de du ønsker å høste. Vårens energi gir visjoner.
 • Praktiser yinyoga med fokus på å strekke innside lår og siden av ribbena. Masser Lever-3-punktet og Galleblære-20-punktet.
Våren i 5-elementteorien

I yinyoga jobber vi i forhold til årstidene. Det betyr at hvilke stillinger vi praktiserer, varierer gjennom året. Men også at hvilket fokusområde vi legger i hver stilling, forandrer seg gjennom året. Årstids-teorien er det samme som 5-elementteorien fra kinesisk filosofi. Året deles i fem perioder, som hver tillegges ulike organsystemer og attributter.

 • Dato: 21.3-1.6
 • Yinorgan: Lever
 • Yangorgan: Galleblære
 • Element: Tre
 • Farge: Grønn
 • Sanseorgan: Øyne
 • Smak: Sur
 • Følelse: Sinne
 • Matvarer: Kinakål, brokkoli, spinat, brennesle, lime, avokado
Vestlig og kinesisk tankegang møtes i farger og uttrykksmåter

Vi snakker om edder og galle – sinnefølelser – og forbinder det med den grønne gallen som galleblæren produserer. Og om leveren blir syk, syns det lett i øynene, de kan bli gule.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply