Sunn mat/ Yoga og helse

Våren, kapha dosha og ayurveda

Buddha og tekopp innendørs

I Ayurveda-tradisjonen representerer våren kapha dosha og en tid for å rense kroppen, balansere energiene og forberede oss på den varmere årstiden som kommer. Her er noen tips og retningslinjer som kan hjelpe deg med å leve i harmoni med våren i henhold til Ayurveda-prinsippene.

Ifølge Ayurveda er våren en tid for økt Kapha-energi, da elementene jord og vann er mer til stede i miljøet. Dette kan føre til en økning i Kapha-kvaliteter i kroppen og sinnet vårt, og noen ganger en ubalanse i Kapha-dosha.

Når Kapha er ubalansert på våren, kan dette komme til syne i form av symptomer som overflødig slimproduksjon, tretthet, vektøkning, høyere nivåer av tristhet og manglende motivasjon. Disse symptomene kan være spesielt merkbare i løpet av våren når Kapha-energien er på sitt høyeste.

For å balansere Kapha dosha i våren, er det viktig å gjøre noen endringer i livsstilen og kostholdet ditt. Her er noen tips fra Ayurveda:

Spis en lett diett:

Våren er en tid for lettere måltider, og det er spesielt viktig å unngå tunge og fete matvarer som kan øke den tunge Kapha-energien i kroppen. Velg matvarer som er varme, tørre og krydret, som ingefær, pepper og kanel.

Ha en regelmessig mosjonsrutine:

Regelmessig mosjon kan hjelpe til med å øke stoffskiftet og redusere Kapha-energien i kroppen. Velg mosjonsformer som er oppkvikkende, som jogging, sykling, hatha og vinyasa yoga, og svømming.

Mat som passer til våren:

Våren er en tid for å spise lette og oppvarmende matvarer for å balansere den økte Kapha-energien som dominerer i denne sesongen. Matvarer som er gunstige om våren inkluderer krydder som ingefær, svart pepper og kanel, grønnsaker som agurker, blomkål og grønnkål, og frukt som epler, pærer og bringebær. Unngå tunge og fettholdige matvarer som rødt kjøtt, meieri og frosne matvarer.

Urter som passer til våren:

Urter som støtter fordøyelsen og lindrer allergier og betennelser er spesielt gunstige om våren. Noen av de beste urtene å inkludere i kostholdet ditt om våren er ingefær, gurkemeie, lakrisrot, kanel, nesle og peppermynte.

Yogaøvelser som passer til våren:

Yoga kan hjelpe deg med å balansere energiene dine og forberede kroppen på den varmere årstiden som kommer. Noen av de beste yogaøvelsene for våren inkluderer solhilsen, kobra og bakoverbøyninger.

Pusteøvelser som passer til våren:

Pusteøvelser kan hjelpe deg med å balansere energiene dine og styrke immunforsvaret ditt om våren. Noen av de beste pusteøvelsene for våren inkluderer nadi shodhana (vekslende nesebor-pust), ujjayi (seierspust) og kapalabhati (skinnende-skalle-pust).

Unngå å sove for mye:

Kapha-dominante personer har ofte en tendens til å sove for mye, noe som kan føre til en økning i Kapha-energien i kroppen. Prøv å opprettholde en regelmessig søvnplan og unngå å sove for mye.

Andre tips som passer til våren:

I tillegg til å spise riktig, praktisere yoga og pusteøvelser, er det flere andre tips som kan hjelpe deg med å leve i harmoni med våren. Noen av disse inkluderer å gå turer i naturen, drikke varme urteteer, massere kroppen med tørrbørsting og unngå overspisning og en stillesittende livsstil.

Trenger du hjelp til å balansere Kapha-dosha i løpet av våren? Ta kontakt, jeg kan hjelpe deg til å forbedre helsen og din velvære!

Hilsen Gunn Helene

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply