Visste du at det å snuse inn duften av våt jord, kan virke oppløftende på din mentale helse?
I det den friske høstluften gradvis glir over i stille vinterdager, kan vår naturlige reaksjon være å trekke innendørs. Vi vil gjerne søke varme og ly fra elementene. Ny forskning har belyst den uventede forbindelsen mellom å være ute på våte dager, og positiv påvirkning på mental helse.
Bakterier i våt jord
Forskere ved University of Bristol og University College London gjorde en interessant oppdagelse mens de studerte effektene av Mycobacterium vaccae. Dette er en bakterie som vanligvis finnes i jorden. De så at bakterien påvirket atferden til mus, og effekten liknet den man ellers fikk ved å gi musene antidepressive legemidler.
Dr. Chris Lowry, hovedforfatteren av studien, sa i en pressemelding at dette sier noe om forbindelsen mellom et sunt immunforsvar og mental trivsel. «Disse studiene hjelper oss å forstå hvordan kroppen kommuniserer med hjernen. Vi forstår også bedre hvorfor et sunt immunsystem er viktig for å opprettholde mental helse. Kanskje vi alle burde tilbringe mer tid med å leke i våt jord?»
Kreftpasienter
Interessen for denne forskningen oppstod fra rapporter om forbedret livskvalitet blant kreftpasienter som ble behandlet med Mycobacterium vaccae. Kreftpasientene fikk bakterien sammen med cellegift, for å bevare pasientenes immunsystem. Men så så man altså at pasientene ble i bedre humør også.
Den uventede korrelasjonen ledet forskerne til å gå dypere inn i den nevrologiske virkningen av denne bakterien. De så spesifikt på hvordan den aktiverte de nervecellene i hjernen som er forbundet med serotonin. Dette stoffet, en nevrotransmitter, er avgjørende for regulering av humøret.
Økte nivåer av serotonin
Forskerne observerte at behandling med M. vaccae aktiverte en spesifikk gruppe nevroner som er ansvarlige for å produsere serotonin i hjernen. Lave nivåer av serotonin er ofte er knyttet til depresjon.
Gjørmebad eller spasertur i fuktig natur
Denne banebrytende studien åpner for en ny forståelse av hvordan visse bakterier, som vanligvis finnes i fuktig jordsmonn utendørs, kan ha en positiv effekt på mental helse. Det reiser den spennende muligheten for å utforske naturen og dens innvirkning på vårt velvære. Den oppfordrer oss til å revurdere vårt forhold til utendørslivet, spesielt i løpet av høst- og vintersesongen.
Nå synker temperaturen og naturen kler seg i høstens praktfulle farger og vinters hvite slør. La oss være utendørs, inhalere den friske luften og nyte gledene som litt skitt kan tilby oss. Det hever humøret og nærer vår mentale helse.
Kilde: Lowry CA, et al., Identification of an immune-responsive mesolimbocortical serotonergic system: Potential role in regulation of emotional behavior, Neuroscience (2007), doi: 10.1016/j.neuroscience.2007.01.067
No Comments