Jeg digger After Eight, men syns ofte de blir litt i søteste laget, og nokså klissete. Når jeg i tillegg er glad i å eksperimentere med bakst av alle slag, var det kanskje ikke uventet at det måtte dukke opp et sunnere alternativ som likevel tar vare på After Eight-følelsen.
Hva er en terte?
Ifølge Wikipedia, er en terte et bakverk som er laget av butterdeig. Den terten jeg presenterer deg for, er dermed ikke en klassisk terte, fordi den har mandelbunn. Heldigvis åpner Wikipedia for dette også: «Man kan også kalle bakverk som ikke er laget av butterdeig for terter, som f.eks. bringebær- og jordbærterter». Hovedpoenget er at mens en pai har lokk av deig over fyllet, så er en terte åpen. Og der er i alle fall denne godsaken innafor!
Sjokoladebunn med mandel
Denne terten har tre lag. Bunnen er nederst (naturlig nok), og går oppover kantene også. Dermed holder bunnen fyllet på plass. Mandler er hovedbestanddelen i bunnen. De er rike på umettet (sunt) fett, og ikke minst også på kalsium. Det er supert for alle oss som har et skjelett å vedlikeholde. Det er bare ørlite lønnesirup som gir søtsmak, så forvent en friskere terte enn du kanskje tror! Mandlene får følge av rent kakaopulver, som er rikt på antioksidanter og andre stoffer som er med på å løfte humøret. Ikke rart at denne terten er en suksess!
PS – tåler du ikke mandler, kan du bytte ut med grovkvernede havregryn, gjerne glutenfrie.
Myntelaget
Midt i terten finner du et lysegrønt lag som smaker av mynte. Ikke fordi det er brukt essens, men fordi ekte mynteblader gir både farge og smak til kremfyllet. Jeg sier krem, men det viktigste her er hvit (vegansk) sjokolade og kokosolje.
Sjokoladelaget
På toppen av terten er sjokoladeganachen. Denne lager du av mørk, vegansk kokesjokolade, i all hovedsak. Og dermed får terten det lille bitre ekstra også, som balanserer mynten og nøttebunnen så fint.
Finish
Jeg dekorerte terten med mer mørk sjokolade som jeg smeltet sammen med litt kokosolje. Så drysset jeg gullstøv over. Du kan gjerne dekorere med friske mynteblader også!
Og her er oppskriften:
Friskere og mye sunnere enn den kjente konfekten. Faktisk kan du spise denne før klokken åtte også! Smør en springform på ca. 17-18 cm med olje og kle bunnen med bakepapir. Forvarm stekeovnen til 175 grader. Deig: Ha alle ingrediensene i en food processor med kniv. Kjør til du har en sammenhengende deig. Trykk deigen ut i formen og ca 2 cm opp langs veggene. Prikk noen hull med en gaffel. Stek bunnen midt i ovnen i 12 minutter. La bunnen avkjøle i formen. Myntelag: Smelt hvit sjokolade i vannbad (sett en bolle med hvit sjokolade i en gryte med kokende vann). Ha denne sjokoladen i food processor med kniv og kjør sammen med resten av ingrediensene til myntelaget til du har en jevn blanding. Sil blandingen over i formen, slik at ingen av myntebladene blir med. Sett kjølig i minst 2 timer. Sjokoladelag: Smelt sjokoladen i en gryte på lav varme, tilsett kokosmelken og rør inn salt og vanilje. La fyllet avkjøles noe før du heller det over det nå kalde myntelaget. La kaken stå i minst 4 timer i kjøleskapet. Pynt: Smelt sjokoladen med kokosolje og dekorer som du ønsker. Oppbevar kaken i lufttett boks i kjøleskapet. Kan fryses. * Bruk vanlig kokosmelk (ikke kokosfløte, ikke lett variant, og ikke stor kokosdrikkevariant). Sett boksen i kjøleskapet eller fryseren i noen timer eller over natten. Bruk bare det hvite, tykke laget som ligger øverst når du åpner boksen, bruk det klare vannet til for eksempel smoothier.Vegansk After Eight terte
Ingredients
Instructions
Notes
No Comments