Sunn mat

Vegansk juice – hva er det?

Etikett på juiceflaske merket vegan

Har du stusset over at noen juicer markedsføres som vegansk juice? Det har jeg – og da måtte jeg jo finne ut av det.

Forrige gang jeg var i England, kom jeg over flere juicer som det sto VEGAN på. Jeg hadde jo i min naivitet tenkt at juice – som jo lages av frukt, bær eller grønnsaker – var vegansk i seg selv. At de ikke inneholdt blod og bein, liksom. Men med litt research fant jeg ut hvorfor disse juicene kunne kalle seg vegansk juice. Helt lovlig.

Vanligvis er det ikke lov å reklamere for fravær av stoffer, spesielt om det ikke finnes i tilsvarende produkter. Epler er for eksempel naturlig frie for kolesterol, så det er det ikke tillatt å merke med. Men et brød uten gluten kan merkes med glutenfritt, fordi brød vanligvis inneholder gluten.

Så hva da med den veganske juicen?

I fremstilling av juice hender det at produktet tilsettes et hjelpestoff som klarner juicen – trekker ut “rusk”, på en måte. Etter at prosessen er ferdig, er hjelpestoffet borte, og derfor trenger ikke det å stå på ingredienslisten. Det er ikke spor igjen av hjelpestoffet.

Mange bruker animalsk protein for å klarne juice. Og her kommer da begrepet vegansk juice inn. For i vegansk juice har man enten ikke brukt noe klarningsmiddel i det hele tatt, eller man har brukt noe fra planteriket.

Så – da vet du det!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply