Sunne og skjønne oppskrifter

Vegansk marsipan på 1-2-3

Jeg er så glad i marsipan, men det er sjelden jeg orker å skålde og male mandler selv. Derfor er denne oppskriften midt i blinken – du trenger ikke male noe som helst.

Har du kjøpt ferdig marsipan i stor pølse på butikken, og sett at noen merker er mye rimeligere enn annen marsipan? Det avhenger av mengden mandler som er i marsipanen. Jo større prosentandel mandler, desto bedre kvalitet. Vanlig marsipan som selges i dagligvarebutikker inneholder mellom 20–30 % mandler. Oppskriften du får her, har hele 50 % mandler!

Og så er min variant vegansk. Uten egg, altså, som gjør at denne oppskriften også passer for deg med eggallergi.

Mandler

Det er kjent at mennesker har spist mandler i over 8000 år. De stammer fra Midt-Østen og ble populære i det gamle Hellas og i hele Romerriket. Mandler ble brukt både som mat og medisin, og ganske tidlig fikk de ord på seg for å kunne forebygge overstadig beruselse. En liten neve – fem mandler – før alkoholinntak skulle være nok.

Mandler er spesielt rike på mineralet kalsium og kan i så måte være svært nyttig for de som ikke bruker meieriprodukter i kosten sin. De er også rike på vitamin E som er avgjørende for god hjertehelse og forebygging av for tidlig aldring. Det meste av fettet i mandlene er énumettet, det vil si den typen som ikke påvirker kolesterolet.

Smaksetting

Væsken i oppskriften er med på å sette smak på marsipanen. Her er noen tips:

  • Vanlig marsipan: 1 ss vann, ½ ts mandelessens
  • Appelsinmarsipan: 1 ss vann (eller appelsinjuice eller sitruslikør), ¼ ts mandelessens, ¼ ts appelsinolje, ev. gul konditorfarge
  • Rosemarsipan: 1 ss rosenvann (fra asiatiske butikker), ½ ts mandelessens, ev. rosa konditorfarge
  • Julemarsipan: 1 ss konjakk, ½ ts mandelessens
Topping

Til en porsjon marsipan kan du bruke en av følgende:

  • 20 g 70 % sjokolade, smeltet – ringle over kuler, bruk teskje, la stivne
  • 20 g hvit sjokolade, smeltet – ringle over kuler, bruk teskje, la stivne
  • 2 ss hakkede mandler – rull marsipankulene i dette, eller dryss mandler oppå smeltet sjokolade

Og her er oppskriften.

Vegansk marsipan

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Gunn Helene Arsky Serves: 12 kuler

Rør sammen en porsjon skjønn marsipan på bare noen få minutter!

Ingredients

  • 100 g mandelmel
  • 80 g melis
  • 1 ss vann
  • ½ ts mandelessens

Instructions

1

Ha mandelmel i en bolle og rør inn melis.

2

Tilsett vann og mandelessens (eller andre smaker du vil bruke).

3

Rør godt, til du får en deig. Ha ev. litt mer mandelmel i, om den ikke er fast nok.

4

Sett deigen i kjøleskapet i 30 minutter så den blir litt fastere.

5

Del deigen i 12 deler og trill til kuler.

6

Oppbevares i kjøleskapet i tett boks.

Notes

For lavkarbovariant kan du bytte melis med sukrinmelis.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply