Jeg er så glad i marsipan, men det er sjelden jeg orker å skålde og male mandler selv. Derfor er denne oppskriften midt i blinken – du trenger ikke male noe som helst.
Har du kjøpt ferdig marsipan i stor pølse på butikken, og sett at noen merker er mye rimeligere enn annen marsipan? Det avhenger av mengden mandler som er i marsipanen. Jo større prosentandel mandler, desto bedre kvalitet. Vanlig marsipan som selges i dagligvarebutikker inneholder mellom 20–30 % mandler. Oppskriften du får her, har hele 50 % mandler!
Og så er min variant vegansk. Uten egg, altså, som gjør at denne oppskriften også passer for deg med eggallergi.



Mandler
Det er kjent at mennesker har spist mandler i over 8000 år. De stammer fra Midt-Østen og ble populære i det gamle Hellas og i hele Romerriket. Mandler ble brukt både som mat og medisin, og ganske tidlig fikk de ord på seg for å kunne forebygge overstadig beruselse. En liten neve – fem mandler – før alkoholinntak skulle være nok.
Mandler er spesielt rike på mineralet kalsium og kan i så måte være svært nyttig for de som ikke bruker meieriprodukter i kosten sin. De er også rike på vitamin E som er avgjørende for god hjertehelse og forebygging av for tidlig aldring. Det meste av fettet i mandlene er énumettet, det vil si den typen som ikke påvirker kolesterolet.
Smaksetting
Væsken i oppskriften er med på å sette smak på marsipanen. Her er noen tips:
- Vanlig marsipan: 1 ss vann, ½ ts mandelessens
- Appelsinmarsipan: 1 ss vann (eller appelsinjuice eller sitruslikør), ¼ ts mandelessens, ¼ ts appelsinolje, ev. gul konditorfarge
- Rosemarsipan: 1 ss rosenvann (fra asiatiske butikker), ½ ts mandelessens, ev. rosa konditorfarge
- Julemarsipan: 1 ss konjakk, ½ ts mandelessens
Topping
Til en porsjon marsipan kan du bruke en av følgende:
- 20 g 70 % sjokolade, smeltet – ringle over kuler, bruk teskje, la stivne
- 20 g hvit sjokolade, smeltet – ringle over kuler, bruk teskje, la stivne
- 2 ss hakkede mandler – rull marsipankulene i dette, eller dryss mandler oppå smeltet sjokolade
Og her er oppskriften.
Rør sammen en porsjon skjønn marsipan på bare noen få minutter! Ha mandelmel i en bolle og rør inn melis. Tilsett vann og mandelessens (eller andre smaker du vil bruke). Rør godt, til du får en deig. Ha ev. litt mer mandelmel i, om den ikke er fast nok. Sett deigen i kjøleskapet i 30 minutter så den blir litt fastere. Del deigen i 12 deler og trill til kuler. Oppbevares i kjøleskapet i tett boks. For lavkarbovariant kan du bytte melis med sukrinmelis.Vegansk marsipan
Ingredients
Instructions
Notes
No Comments