Sunne og skjønne oppskrifter

Spaghetti all’Assassina – en morderisk pastarett

Det er ikke hver dag man kommer over en vegansk pastarett som har et navn som kunne vært tatt rett ut av en krimbok: Spaghetti all’Assassina. Denne ikoniske retten fra Bari, en kystby i Sør-Italia, bærer med seg både mystikk, kontroverser og en brennende smak som kan få deg til å tro at du har havnet midt i et mafiadrama. Jeg hørte om denne «morderiske» retten på en podcast, og siden har jeg vært hekta. Den er i tillegg vegansk! Få oppskriften her, og finn ut hvorfor retten har splittet både kokker og matentusiaster i to leire!


Hvordan fikk retten sitt navn?

Historien bak Spaghetti all’Assassina er, som med mange italienske matretter, litt tåkete. Noen hevder navnet stammer fra den intense, nesten «morderiske» smaken av retten, takket være sjenerøse mengder chili. Andre mener det refererer til den uvanlige tilberedningsmetoden, som kan være nådeløs mot de uforberedte. I stedet for å koke pastaen på den tradisjonelle måten, stekes den rå i pannen – en metode som kan ødelegge retten fullstendig hvis du gjør en feil.


Den «forbudte» teknikken

Spaghetti all’Assassina skiller seg fra annen pasta ved sin tilberedningsmetode. I stedet for å koke tørr pasta i en gryte med vann, har kokken den tørre pastaen direkte i en panne med tomatsaus og krydder, slik at den absorberer smakene underveis. Resultatet er en rett som er sprø, karamellisert og dypt smakfull – et lite kunstverk av teksturer og smaker.

Men denne teknikken har også skapt kontrovers. Tradisjonalistene i Bari har sine egne strenge regler for hvordan retten skal lages, og himler med øynene over dem som prøver å «modernisere» retten (selv om den ikke er mange tiårene gammel!). For eksempel har noen kokker foreslått å bruke spaghetti av høyere kvalitet, mens puristene sverger til billig spaghetti som svir seg lettere og gir den riktige, sprø konsistensen. Det er også strid rundt om man skal tilsette litt hvitløk i tomatsausen – en tanke som får noen italienere til å gni seg i panna i ren frustrasjon.


Mesterkokk eller amatør?

Å lage Spaghetti all’Assassina er nesten som å delta i en audition til en mafiaklan. Du må ha kontroll, være oppmerksom og ikke minst ha nerver av stål. Ryktene sier at hvis du klarer å lage retten feilfritt, får du en uoffisiell hedersplass i Baris gastronomiske samfunn. Den første utfordringen er å få til den karamelliserte overflaten på pastaen uten å brenne den. Dette krever tålmodighet og høy varme. Du må også være modig nok til å la pastaen steke i pannen uten å røre for mye – det er i denne prosessen magien skjer.

Men selv med all kontroversen og risikoen for å mislykkes, er belønningen verdt det. Den intense, nesten røykaktige smaken kombinert med krydret tomatsaus og en sprø tekstur gjør Spaghetti all’Assassina til noe helt unikt.

Spaghetti all'Assassina - morderisk pasta

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Middag Italiensk
By Gunn Helene Arsky Serves: 4

En knallgod, svært annerledes pastarett med mye futt!

Ingredients

  • 320 g spaghetti (gjerne billig, som karamelliseres bedre)
  • 400 g passata (avsilt tomatsaus)
  • 2 ss tomatpuré
  • 2–3 tørkede chili (eller mer, etter smak)
  • 2 hvitløksfedd, skåret i tynne skiver (valgfritt, men en kilde til debatt!)
  • 4 ss olivenolje
  • 800 ml varm grønnsakskraft eller vann
  • Salt, etter smak

Instructions

1

Bland passata, tomatpuré og grønnsakskraft i en kjele. Varm opp og hold den varm under hele prosessen.

2

Varm opp olivenoljen i en vid panne på høy varme. Tilsett chili (og hvitløk, hvis du tør!) og la det frese til aromaene frigjøres.

3

Legg tørr spaghetti direkte i pannen. Stek den i oljen og la den bli lett brunet på den ene siden før du vender den forsiktig.

4

Tilsett saus gradvis: Hell litt av den varme tomatsausen over pastaen, akkurat nok til å dekke bunnen. La sausen koke inn før du tilsetter mer. Fortsett slik til pastaen er mør, men fortsatt har en karamellisert overflate.

5

Tilsett salt etter behov. Server retten straks, gjerne med ekstra chili på toppen for de som liker det ekstra hot.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply