Sunne og skjønne oppskrifter

Vegetarjul med nøttestek

Nøttestek pyntet til jul

Kom i skikkelig grønn julestemning med en smakfull nøttestek! Denne nydelige retten er fargerik og fylt av de gode aromaene vi alle forbinder med jul.

Fordi stadig flere av oss setter pris på et grønnere og mer plantebasert kosthold, får det også sin konsekvens på selveste julaften. I vår husholdning er vi nå tre fleksitarianere. Selv om det betyr at vi ikke har droppet alt av kjøtt og fisk, har en av oss likevel uttrykt et sterkt ønske om å ikke spise kjøtt på julaften. Og da må jo mor eksperimentere litt.

Nøttestek, hva er det?

En nøttestek ser på mange måter ut som et brød, eller et kjøttbrød (meatloaf), sånn som var poppis på 1970-tallet. Men der stopper også all likhet med fordums kjedelige middager. En nøttestek slik du får oppskrift på her, er laget med de beste råvarene og smaksatt med de heftigste julekrydderne. Jeg tør påstå at selv ribbe- eller pinnekjøttelskeren må innrømme at dette nøttebrødet er deilig!

Det er egg som er bindemiddelet i denne nøttesteken. Om du vil ha en veganvariant, må du bytte ut mengden egg med eggerstatning i tilsvarende mengder, for eksempel linfrø eller chiafrø.

Server det med tradisjonelt juletilbehør – surkål, rødkål, rosenkål, poteter, sjysaus (vegetarisk, selvsagt), flatbrød, ertestuing – alt hva hjertet behager.

Og til dessert kan jeg kanskje få foreslå disse skjønne jordbærnissene?

PS – til deg som vet at du spiser litt mye til julemåltidet, her er en fin sak om hvordan du kan unngå å føle deg sur i magen etter maten.

Og her er altså oppskriften!

Nøttestek til jul

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Gunn Helene Arsky Serves: 4

Et smakfullt og høytidsstemt alternativ til juleribben!

Ingredients

  • 1 ss olivenolje
  • 15 g smør
  • 1 stor løk, finkuttet
  • 2 stilker stangselleri, finkuttet
  • 2 fedd hvitløk, finkuttet
  • 200 g aromasopp, finkuttet
  • 1 rød paprika, uten frø, finkuttet
  • 1 stor gulrot, revet
  • 1/2 ts malt nellik
  • 1 ts tørket timian
  • 2 ss hakket frisk rosmarin, kun bladene
  • 100 g røde linser
  • 2 ss tomatpuré
  • 3 dl grønnsaksbuljong
  • 100 g friske brødsmuler
  • 150 g blandede nøtter (valnøtter, hasselnøtter, paranøtter), grovhakket
  • 3 store egg, lett sammenrørt
  • 100 g jarlsbergost, revet
  • Salt og pepper
  • Rosmarin til pynt

Instructions

1

Varm opp ovnen til 180 grader C og dekk bunnen og sidene av en 1,5 liter brødform med bakepapir.

2

Varm olivenolje og smør i en stor stekepanne og stek løk og stangselleri i ca. 5 minutter til det begynner å mykne.

3

Rør inn hvitløk og sopp og stek i ytterligere 10 minutter.

4

Rør inn rød paprika og gulrot og stek i ca. 3 minutter. Tilsett krydder og urter og stek i 1 minutt.

5

Tilsett røde linser og tomatpuré og stek i ca. 1 minutt, legg deretter til buljong og la småkoke på lav varme til all væsken er absorbert og blandingen er ganske tørr. Dette tar cirka 25 minutter. Sett til side for å avkjøle noe.

6

Rør inn brødsmuler, nøtter, egg, ost og litt salt og pepper etter ønske.

7

Bland godt, ha så blandingen over i brødformen og trykk ned overflaten.

8

Dekk med aluminiumsfolie og stek i 30 minutter. Fjern folien og stek i ytterligere 20 minutter til nøttesteken er fast når du trykker forsiktig.

9

La nøttesteken hvile i formen i ca. 10 minutter før du hvelver den på et fat. Fjern bakepapiret og skjær i skiver. Nam!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply