Sunn mat

Vegetarkost og type 2 diabetes

Diabetes type 2 er en ikke-smittsom sykdom på linje med hjerte- og karsykdom, kreft og så videre. Hva slags kosthold og livsstil vi fører, påvirker risikoen for å pådra oss diabetes type 2. Kjenner du noen med type 2 diabetes, eller som sliter med høyt blodsukker? Da kan vegetarmat være noe for dem, viser en ny studie.

Sørkoreanske forskere fra Department of Food and Nutrition, Yeungnam University, har studert sammenhengen mellom et vegetarisk kosthold og diabetesrisiko.

Et vegetarisk kosthold kan i denne sammenhengen være alt fra et lakto-ovo-vegetarisk kosthold, der både egg, melk, smør, ost og yoghurt inngår i kosten, til et rent vegansk kosthold der alt av animalske matvarer er kuttet ut.

Vi europeere har mest å tjene på å spise vegetarkost

Forskerne søkte i databaser og fant til slutt 13 artikler basert på 14 vitenskapelige observasjonsstudier som ble publisert mellom 1980 og 2016.

De fant at det var en omvendt sammenheng mellom risiko for diabetes, og vegetarkost. Altså: Jo grønnere man spiser, desto lavere er risikoen for å utvikle diabetes type 2.

Sammenhengen var tydeligere for studier fra Europa og Nord-Amerika enn det var for Sørøst-Asia.

Jeg tror dette kan henge sammen med hva det generelle kostholdet i befolkningen er. Vi spiser gjerne mer kjøtt, sukker og fett i Vesten enn de gjør i Sørøst-Asia. Så vi har enda mer å tjene på å spise grønnere.

Forskerne så ikke på hvilken type av vegetarkost som ga de beste resultatene. Men alle monner drar! Så start i dag, med å gjøre kveldsmaten din vegetarisk. Så er du i gang!

Trenger du hjelp og veiledning til å gjøre smarte endringer i kosten din? Jeg tilbyr helhetlig helseveiledning der et grønnere kosthold er ett av virkemidlene. Ta gjerne kontakt i dag!

Kilde: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28613258/

Foto: Brooke Lark / Unsplash

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply