Sunn mat

Verdens sunneste frukt – bringebær?

bringebær i skål med prestekrager

Det er ikke lett å kåre verdens sunneste frukt. Men flere forsøk har vært gjort, og mange ernæringsforskere verden over er enige om at bær av alle slag topper listen over sunne frukter. Men bringebær er fullt av uoppdaget potensiale.

Nå er det helt riktig at bær er noe annet, rent botanisk sett, enn en frukt. Likevel – i ernæringsmessig sammenheng er det mange som grupperer de to sammen, til forskjell fra annen plantemat som grønnsaker, belgvekster og korn.

Hva gjør en frukt ekstra sunn?

Før jeg kommer til hvorfor nettopp bringebær er så bra, er det morsomt å tenke litt over kriteriene for å velge bare EN frukt på toppen.

(Og her må jeg skyte inn – dette er kun for moro skyld – det er veldig viktig å spise variert. Unngå å låse deg fast i en matvare som skal være ekstra sunn.)

Vi blir anbefalt å spise minst 5 porsjoner frukt, bær og grønnsaker hver dag – og ca. halvparten av dette bør være frukt. Av det igjen er det supert om en eller mer av porsjonene er bær. De inneholder mindre sukker, mer fiber, mindre kalorier og mer antioksidanter enn de fleste vanlige frukter. Og jo mørkere farge, jo bedre. Derfor er blåbær og bringebær bedre alternativer enn grønne druer, for eksempel. Fargen er et tegn på et høyt antioksidantinnhold.

En annen ting er skarpheten i smaken – jo mer det snerper seg i munnen når du spiser bær, desto mer antioksidanter og andre fytostoffer får du i deg. Og det betyr mye for helsen.

Verdens sunneste frukt – bringebær?

Røde bringebær og svarte bringebær (likner på bjørnebær) er blant de mest potente bærene. Du er kanskje vant til å tenke på blåbær i denne sammenhengen? En studie fra 2011 viste at å spise 60 gram svarte bringebær om dagen signifikant bremset veksten av kreftceller i endetarmen og av blodårer som nærte kreftcellene, bare på 2-4 uker.

Forskerne tror at det er de aktive plantestoffene eller fytokjemikaliene i bringebærene som har æren. De stimulerer vårt eget enzymforsvar og nøytraliserer avfallsstoffer fra cellene – de såkalte frie radikalene. Frie radikaler kan, om de får herje fritt, forårsake at cellene brytes ned før tiden eller muterer til kreftceller.

Bringebær har også vist seg å ha gode egenskaper når det gjelder å holde vekten under kontroll. Noen stoffer i bringebærene såkalte bringebærketoner eller rheosmin, kan påvirke fettcellene våre til å forbrenne mer fett.

I tillegg er bringebær en flott kilde til vitamin C og fiber.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply