Yoga og helse

Vinteren i 5-elementteorien

Vinteren i yinyoga betyr et ekstra fokus på Nyre- og Blære-meridianene. Dette er de to yin og yang organene som hører til vinteren og Vann-elementet.

Mens høstens følelse er sorg, har vinteren med frykt og vonde minner å gjøre, ifølge tradisjonell kinesisk medisin. Frykt for ikke å ha nok av det som trengs for å møte utfordringen som ligger foran oss, frykt for å ikke være i stand til å fullføre det vi har forestilt oss, frykt for å være utilstrekkelig forberedt på hva vi måtte møte. Det er som om vi ikke har bunkret opp nok til å overleve vinteren.

Om vi jobber med å balansere årstidens meridianer, vil vi kunne transformere vinterens naturlige følelse av frykt til trygghet, stabilitet, forankring og mildhet.

Vann-organene

Vinteren er forbundet med elementet Vann. I tradisjonell kinesisk medisin (TCM) representerer Vannelementet Nyre og (Urin)Blære.

(Når jeg skriver organ med stor forbokstav, signaliserer det de energetiske egenskapene som organet har, ifølge tradisjonell kinesisk medisin. Det er noe mer og annet enn det vestlige synet på hva et organ er).

Til sammen er disse organene vannverket i kroppen. Yinorganet Nyrens viktigste oppgave er å kontrollere sammensetningen og volumet av blod ved å tilbakeholde eller skille ut væske og mineraler, og å skille ut giftstoffer som ammoniakk. Overskuddet av nyrenes aktivitet, urinen, skiller ut og lagres i urinblæren til vi er klare til å gå på do.

Oppå nyrene ligger det en bønneformet kjertel, binyrene, som hører til det endokrine systemet. I TCM er det vanlig å se Nyren og binyren som en enhet, fordi binyreaktiviteten også har mye å si for den energetiske funksjonen til Nyren.

Nyren er huset til essensen vår, Jing, en av de tre skattene. Denne Jing-skatten har to deler, Yin-delen er medfødt, og Yang-delen legger vi til oss gjennom livet. Den medfødte Yin-delen får vi fra fars sæd og mors egg. Vi kan tenke oss at det er som DNA. Yang-delen av Jing får vi gjennom mat, vann, oksygen, samt miljømessige og sosiale forhold – dette likner på begrepet epigenetikk (som sier hvilke deler av vårt DNA som kommer til uttrykk).

Nyrene er også skaperen av kraft og opphavet til evner og ferdigheter, og oppbevaringsstedet for kunnskap. Alt dette er Yin-aspektet ved visdom.

Blæren (Yang) består for den smarte utnyttelsen av Nyrens ressurser på en måte som mest optimalt støtter vår progresjon i livet.

Vann-elementet i balanse

Vannet balanserer Ild-elementet, ifølge TCM. Om det er for mye Vann i oss, kan vi slukke gnisten, Ilden som bor i Hjertet, og frykten tar overhånd. Frykt i ubalanse betyr at den enten er altoverskyggende, eller også totalt fraværende. Du kan oppleve isolasjon, fraværenhet, avstand eller frykt. Mange merker også stive ledd, svake knær og smerter i korsryggen, eller tinnitus.

Vinteren gir rom for hvile og tid til å samle krefter. Et balansert Vann-element vil gi oss evnen til å være tilpasningsdyktige, ha viljestyrke, vilje til å eksistere og energi til å gjennomføre det vi har satt oss som mål.

Vinternaturen er preget av stillhet og ro. Trærne ser ut som skjelett, sevjen er nede i røttene, alt ytre tegn på liv har forsvunnet og landskapet er dekket av snø. Det pågår arbeid i naturen, men det skjer på innsiden. Vinterens energi er latent og potent. Det er vinterens konsentrerte, indre kraft som gjør det mulig for et frø å bryte opp til jordoverflaten på våren. Det krever bare tid og ro.

Sånn er det med oss også!

Slik kan du leve i harmoni med vinteren

Ta deg tid til å hvile. Ta det med ro mellom solnedgang og soloppgang, bruk tiden til å regenerere.

Styrk ditt indre liv. Bruk sesongens energi til å oppdage mer om deg selv gjennom refleksjon, spirituell litteratur, meditasjon og journalskriving.

Spis varmende mat. Bruk gjerne kokte og dampede retter, mindre rå og kald mat. Prøv retter laget med fullkorn, bønner og varmende krydder.

Peiskos. Samle dem som betyr mest for deg, rundt ildstedet eller i sofakroken. Gjør det enkelt, avslappet og trygt.

Praktiser yinyoga med fokus på å strekke innsiden av lår og legg (Nyre-meridianen). Komprimer Nyrene ved milde bakoverbøyer. Strekk Blæremeridianen i foroverbøyer. Masser på Nyre-27-punktet på brystmuskelen.

Vinteren i 5-elementteorien

I yinyoga jobber vi i forhold til årstidene. Det betyr at hvilke stillinger vi praktiserer, varierer gjennom året. Men også at hvilket fokusområde vi legger i hver stilling, forandrer seg gjennom året. Årstids-teorien er det samme som 5-elementteorien fra kinesisk filosofi. Året deles i fem perioder, som hver tillegges ulike organsystemer og attributter.

Vinteren:

Dato: 6.11-21.3

Yinorgan: Nyre

Yangorgan: Blære

Element: Vann

Farge: Svart

Sanseorgan: Øre

Bevegelse: Ned

Smak: Salt

Følelse: Frykt

Matvarer: Stuinger, supper, gryteretter og teer. Alle salte matvarer og matvarer som er lilla, svarte eller blå. Svarte bønner, adzukibønner, svarte linser (beluga). Tang og sjøgrønnsaker, soyasaus og tamari, miso, fiken, blåbær, bjørnebær, aubergine, grønnkål, vill (svart) ris og svart quinoa, valnøtter, svarte sesamfrø, solsikkefrø og gresskarfrø, og varmende krydder.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply