På verandaen vår står en stor potte med rød solhatt, rett ved siden av Buddhaen. Den er så vakker å se på, at det er vanskelig å tro at den i tillegg byr på positive helseeffekter.
Echinacea purpurea, eller rød solhatt som vi kjenner den bedre som, er en populær hageblomst takket være sine vakre, purpurrøde blomster. Jeg har blitt riktig glad i vår solhatt, enda så mye vann den krever for å holde seg opprett i 30 graders tropevarme. (Men så er det ikke jeg, men Juha, som vanner…!)
Lange tradisjoner
Tradisjonelt brukte prærieindianerne i Nord-Amerika planten til å lege sår. Planten ble knust sammen med litt vann, og grøten ble strøket direkte på sårflaten. Cheyenne-indianerne pleide også å tygge på røttene for å lindre såre gommer. Senere har solhatt blitt brukt til/mot:
- blodrensende middel
- eksem
- hemorroider
- malaria
- migrene
- ormebitt
- revmatisme
Solhattens popularitet sank da antibiotika og penicillin kom på markedet, men bruken fortsatte i Tyskland, der planten ble brukt til å helbrede virusinfeksjoner og betennelser. Nyere tids forskning har vist at den har interessante medisinske effekter. Solhattekstrakt skal styrke immunforsvaret ved å stimulere produksjonen av T-celler og øke fagocytose (der kroppens egne forsvarsceller «spiser opp» skadelige stoffer). I tillegg påvirker solhatt lymfeaktiviteten og forbedre cellerespirasjonen. Planten inneholder et naturlig antibiotikum, echinacosid. I aboratorieforsøk matcher dette stoffet penicillin med bredspektret virkning.
Virker solhatt?
Til tross for antibiotikaliknende stoffer, er det diskusjon rundt hvorvidt planten inneholder nok av echinacosidene til at det har noen effekt. Dette stoffet ser ut til å kunne bekjempe et stort utvalg virus, encellede organismer, bakterier og sopp. Flere studier har ment å vise at solhattekstrakt senker hyppigheten og alvorlighetsgraden av forkjølelser og influensa. I april 2018 det kom en italiensk studie fra universitetet i Pavia, der forskerne hadde sett på alle de relevante solhatt- og forkjølelsesstudiene som var gjort. Konklusjonen deres var klar: Effekten på vanlig forkjølelse var så god at de mener pasienter bør oppfordres til å bruke solhatt, både til forebygging (når du kjenner forkjølelsen nærme seg) og behandling. Det er ikke nødvendig å bruke solhatten i perioder der du er frisk, det har ingen langtids forebyggende effekt.
Solhatt regnes som en sikker urt, og alvorlige bivirkninger er sjeldne.
Hvordan bruke solhatt?
Det enkleste er å bruke de rosa bladene til en te. Bruk 2 teskjeer kronblader til en kopp kokende vann. La det stå og trekke litt før du drikker mens det fortsatt er varmt. Det er viktig å bruke kronblader av blomster som er på sitt vakreste og mest utsprungne, da er de aller mest fullstappet av virkestoffer.
No Comments