Sunn mat

Virus: styrk deg innenfra

Bekymret for virus, både influensa og coronavirus? Her er kostrådene som øker sjansene dine for å komme gjennom vinteren og våren sunnere, friskere og mer opplagt enn i fjor.

Denne sesongen står ikke bare vanlig forkjølelse, omgangssyke og influensa for døren – vi har fått coronavirus Covid-19 i tillegg. Da er det ekstra smart å styrke kroppen, slik at vi er best mulig rustet mot sykdom.

Forsvarsverket vårt

Immunforsvaret består av det indre og ytre forsvaret. Huden beskytter mot bakterier og virus, og i magesekken er det surt nok til å ta knekken på de fleste bakterier og virus vi måtte få i oss. Likevel kan virus og bakterier noen ganger trenge gjennom det ytre forsvaret. Da må vi bekjempe det ved hjelp av det indre forsvaret, som består av ulike hvite blodceller. Fagocytter eller såkalte spise-celler beveger seg raskt rundt i kroppen og spiser opp inntrengere. Om fagocyttene må gi tapt, strømmer to typer lymfocytter til: nemlig drepe-celler og politi-celler. Drepe-cellene dreper inntrengerne ved hjelp av antistoffer, mens politi-cellene husker inntrengeren til senere. På denne måten opparbeider du deg immunitet.

Mat for et sterkt forsvar

Ernæring påvirker immunforsvaret, det sier seg selv. En godt rustet kropp står bedre imot sykdom, og om du skulle bli syk, blir du rammet lettere og det varer kortere. Samtidig er det viktig å huske på at en syk kropp bruker mer næringsstoffer enn en frisk en. Derfor er det viktig å bygge opp gode lagre av de riktige næringsstoffene.

To næringsstoffer i maten er ekstra viktig for immunforsvarer:

  • Antioksidanter – disse reduserer symptomene og hjelper kroppen i kampen mot inntrengerne. Frukt, bær, grønnsaker og urter er uovertrufne antioksidantkilder!
  • Omega-3-fettsyrer – disse reduserer infeksjonsnivået i kroppen. Du finner mye omega-3 i valnøtter, linfrø, tran, fet fisk og litt også i mørkegrønne bladgrønnsaker som spinat, grønnkål, brokkoli osv.
Frukt og grønt mot virus

1. Første bud for å stå godt rustet mot virus, er å spise nok frukt og grønt! Fem porsjoner à 100 g/dag er viktig for å holde antioksidantinntaket oppe. Dermed beskytter du deg mot infeksjoner. De færreste av oss spiser mer enn to og en halv porsjon daglig – så du kan i grunnen bare doble inntaket! Spesielt mye antioksidanter er det i:

  • Brokkoli
  • Gulrot
  • Bjørnebær
  • Blåbær
  • Røde og blå druer
  • Granateple
  • Tomat
  • Friske urter
Lag deg varm suppe

Varmende supper og lune salater gjør godt for en kald vinterkropp, og det metter mer enn kald mat. Dette rådet er også bra for deg som vil passe vekten frem mot sommeren. Lag suppe på antioksidantrike råvarer:

Mer vitamin C

Varier med frukt og grønt i alle sjatteringer, og drikk gjerne et glass appelsinjuice om dagen. Ekstra mye vitamin C er det i:

Andre gode råd

Start eller avslutt dagen med banan, aprikos, nøtter og havregryn! Havren inneholder stoffer som påvirker hjernen vår til å motstå vinterdepresjoner. Legg til banan, nøtter, tørket aprikos og mager melk og du har en oppmuntringsbombe uten sidestykke!

Ta en Biola eller Bio-Q! Bakteriene i disse syrnede melkeproduktene er immunstyrkende, ikke bare lokalt i tarmen, men er også på å beskytte mot vanlige vinterforkjølelser og luftveisinfeksjoner. Spesielt er det viktig dersom du tar antibiotika, da får du opprettholdt en god tarmflora.

Pass på vitamin D-inntaket! Solen er fortsatt ikke på det beste når det gjelder produksjon av vitamin D, og alle bør derfor ta tilskudd av vitamin D. I grunnen kan du ta vitamin D hele året, eller i det minste i månedene med R i. Bruk tran, D-dråper eller et multivitamin- og mineraltilskudd som inneholder vitamin D. OBS – ikke bruk to tilskudd som inneholder vitamin D samtidig, det kan fort bli for mye.

Litt kos i ro og mak stresser ned kroppen! Selv om det er viktig å være mye ute, er det også på sin plass å la kroppen få ro i mørketiden. Lag deg en duftende kopp te eller urtete, og legg til en liten bit brownie bakt på skikkelig mørk sjokolade! Både teen og den mørke sjokoladen inneholder antioksidanter som styrker immunforsvaret, og i sjokoladen er det stoffer som får deg til å slappe av og trives.

Kos deg gjerne med et lite glass rødvin i ny og ne! Her får vi også masse antioksidanter. Men effekten er best for de moderate inntakene, så det er ingen grunn til å overdrive. Og druer gjør som sagt samme nytten!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply