Sunn mat

Visste du dette om grønn te?

Kinesere og japanere er svært begeistret for grønn te, og mange steder foregår både innhøsting og produksjon for hånd etter eldgamle tradisjoner.

Blant de grønne teslagene har kanskje gunpowder lengst fartstid i Norge. Denne teen, som ser ut som små, grågrønne kuler, er laget av teblader som har fått ”visne” litt før de rulles til kuler og tørkes. Rullingen foregår på en svært skånsom måte slik at alle teens enzymer er intakte.

Sencha

Blant andre grønne teslag er sencha-teen fra Japan verdenskjent. Sencha betyr at bladene er plukket varsomt og så tørket umiddelbart. Til forskjell fra sort te, er den grønne teen ikke gjæret, og dermed blir innholdet av antioksidanter og katekiner enda høyere enn i den sorte teen.

Oolong

Oolong er en halvgrønn te som er delvis gjæret. Det er gjerne denne teen du får på kinarestauranter, og den skal drikkes uten melk eller sukker – det ødelegger smaken.

Den grønne drikken kan være svært nyttig dersom du er i faresonen for å utvikle leddgikt. En studie gjort på mus viste at dersom de fikk grønn te tilsvarende fire kopper for oss mennesker, så ble risikoen for leddgikt halver. Grønn te har også vist seg å redusere kinesernes risiko for kronisk mage-tarminfeksjon. Dette vil igjen indirekte redusere risikoen for kreft i samme område.

Et lite tips

Grønn te smaker godt alene, men hvorfor ikke servere det sammen med en liten snacks? Her får du en deilig og enkel oppskrift på søtpotet-toast som du kan prøve deg på.

Les gjerne mer om grønn te og helseeffekter her!

Boehm K, Borrelli F, Ernst E, et al. Green tea (Camellia sinensis) for the prevention of cancer. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2009;(3):CD005004

Hartley L, Flowers N, Holmes J, et al. Green and black tea for the primary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2013;(6):CD009934.

Jurgens TM, Whelan AM, Lillian L, et al. Green tea for weight loss and weight maintenance in overweight or obese adults. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2012;(12):CD008650. 

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Tevannet avgjør helseeffekten - Gunn Helene Arsky
  8. januar 2019 at 07:36

  […] Vil du lese mer om grønn te? Sjekk artikkelen min her! […]

 • Reply
  3 forfriskende agurk-tips - Gunn Helene Arsky
  28. september 2020 at 08:37

  […] drikk. Du får en hydrerende, grønn smoothie med kick! Og du får en kalorifattig drikk, rik på katekinene i grønn te. Disse er med på å forebygge kreft og å holde deg ung. Trenger du en mer mettende […]

 • Reply
  6 fantastiske urteteer som balanserer din Dosha - Gunn Helene Arsky
  2. november 2020 at 08:23

  […] Te er en av de mest populære drikkene i verden, og den ser bare ut til å fortsette å øke. Tusenvis av tevarianter fins å kjøpe, fra tradisjonelle koffeinholdige teer til urteinfusjoner og blandinger. Kanskje blir valget vanskeligere enn det trenger å være? […]

 • Leave a Reply