Sunne og skjønne oppskrifter

Voksen eplekake – rom rosin

Eplekake kaketsykke på tallerken med skje og krem

Jeg har en fantastisk oppskrift på eplekake som jeg har fått av bestemoren min. Den er alltid en suksess, fylt med eplemos. Men i går fikk jeg lyst til å piffe den opp litt alvorlig. Resultatet ble himmelsk! Eplekake med rom rosin er kommet for å bli.

Jeg hadde egentlig tenkt til å lage den vanlige varianten, bare med hjemmelaget eplemos i stedet for den fra butikken. Jeg hadde noen epler på fruktfatet, de var fortsatt helt fine, men hadde mistet den umiddelbare friskheten fordi vi hadde latt dem være alene hjemme mens vi var på Kanariøyene. Så disse skulle bli til mos, tenkte jeg. Det er viktig å ta vare på matrester.

Men eplene var så faste og fine i kjøttet at de passet bedre i biter. Så kom jeg på at jeg ville smake dem til med rom og rosiner, og bruke honning som hovedsøtningsmiddel. Som sagt, så gjort.

Eplebitene og de gule rosinene fikk koke i rommen, og stå og trekke til de ble avkjølt. Selve væsken brukte jeg ikke, da hadde kaken blitt for fuktig. Den kan kanskje spares og brukes i en smoothie? Alkoholen er uansett kokt bort!

Her får du altså min bestemors eplekake – tilpasset voksne ganer med litt rom og rosin. Nam!

Eplekake med rom og rosin

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Gunn Helene Arsky Serves: 1 kake
Prep Time: 30 min Cooking Time: 45 min Total Time: 1 t 15 min

En absolutt suksess - og en fin måte å bruke opp epler fra fruktfatet på. Rom rosin-smaken gjør kaken mer voksen.

Ingredients

  • 125 g sukker
  • 225 g mel
  • 3 ts bakepulver - strøkne
  • 125 g myk plantemargarin
  • 1 egg
  • ev. 1 ss vann
  • 4 epler, skrelt og renset, i biter
  • 1 neve (gule) rosiner
  • 2 ss flytende honning
  • 2 ss sukker
  • 1 dl rom

Instructions

1

Bland sukker, mel og bakepulver i en bolle og smuldre inn margarinen til du har "grov sand".

2

Ha i egget, kna deigen raskt sammen. Juster med vann eller litt mer mel for å få en myk, men ikke klissete konsistens.

3

Sett deigen kjølig.

4

Forvarm stekeovnen til 180 grader og gjør klar en springform på 22 cm med bakepapir i bunnen og smør den godt.

5

Ha eplebitene i en liten gryte sammen med rosiner, honning, sukker og rom. Kok opp og la småkoke til eplene er litt møre. Sett fyllet til avkjøling.

6

Del den kalde deigen i tre like store deler.

7

Ha to av delene i den smurte, papirkledte formen. Bruk fingrene og trykk deigen jevnt ut i hele bunnen og 3 cm opp lang sidene.

8

Ha i det avkjølte fyllet - uten væsken! Kun epler og rosiner. Fordel jevnt.

9

På en godt melet plate kjevler du ut resten av deigen nokså tynt ut, se bilde. Bruk trinse og kutt fingerbrede, lange strimler av deigen.

10

Lag flettemønster av strimlene (først den ene veien, 5 cm mellomrom, så den andre veien, samme mellomrom). Bruk resten av deigstrimlene til å lage en avslutningskant rundt kaken, se bilde.

11

Stek kaken nederst i ovnen i 45 minutter.

12

Avkjøl noe på rist før du løsner springformen og sklir kaken over på et fat.

Notes

Server gjerne kaken lun med pisket krem eller vaniljeis til. Nam!

Eplekake rå i form
Fyllet (uten væske) er på plass
Deig til eplekake i strimler kjevle
Her er strimlene kjevlet og kuttet
Eplekake deig rutenett i form
Siste finish – toppstrimmelen
Eplekake i form på benk innendørs
Og sånn er kaken ferdigstekt!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply