Yoga og helse

Yinyoga mot isjias – på veggen

Yinyoga mann innendørs firetall

Har du ilinger og antydning til isjias i benet? Prøv yinyoga mot veggen!  Her får du en enkel øvelse som du kan praktisere uten forkunnskaper. Hjemme i stuen!

Yinyoga er en yogaform som i utgangspunktet er mer tilgjengelig for de fleste enn mange andre, mer dynamiske yogaformer. Men også i yinyoga finnes det utfordringer for kontorkropper. Derfor er jeg glad for å inkludere veggen som et hjelpemiddel i yinyoga.

I yinyoga er vi glade i å bruke hjelpemidler: klosser, belte, pledd, nakkepute, bolster, ryggstripp og så videre. Og disse hjelpemidlene gjør at vi kan oppleve fullstendig ro og avspenning i posisjonene, heller enn å måtte streve for å sitte «riktig».

Veggen er et helt unikt hjelpemiddel: Stor, solid og stabil. Vi kan bruke ryggen mot veggen, vi kan sitte eller ligge – vi kan bruke den til alt fra skulderåpnere, åpning av innside lår eller også hofteåpnere.

I 4-tall ved veggen er det nettopp hoften som får åpnet seg, nærmere bestemt utsiden av setet på det bøyde benet. Men dette er å foregripe begivenhetene.

Slik gjør du

Finn en ledig veggplass og legg matten din (eller et teppe e.l) inn mot veggen. Brett gjerne et ekstra pledd så det blir ørlite høyde på det, og legg dette helt inn mot veggen. Du ser det så vidt på bildet her.

Sett deg helt tett inntil veggen med den ene hoften inn mot veggen. Begynn å skli bena oppover veggen, samtidig som du skyver den nederste hoften oppover langs veggen. Mål: Å komme så tett inntil gulvlisten som mulig med setet ditt, og ha bena rett opp. Dette er utgangsstillingen.

Herfra bøyer du høyre ben og plasserer høyre ankel rett nedenfor venstre kne, altså på låret. Fleks høyre fot litt. Begynn så å skli venstre fotsåle sakte nedover veggen. Stopp når du kjenner at det tar på utsiden av høyre hofte. Slapp av i skuldre og nakke. Pust rolig ut og inn gjennom nesen, tell gjenre til fire på hvert åndedrett. Bli i stillingen i 3-5 minutter.

Om det blir for mye, kan du når som helst skli venstre fotsåle litt oppover igjen, for å lette på intensiteten.

Du kan også skyve hoftene litt ut fra veggen, om det kjennes ut som det blir alt for trangt.

Og om det blir litt for lite, kan du sette høyre albu i gulvet innved ribbene, og bruke hånden til å skyve høyre kne oppover i retning av veggen. Du trenger ikke «løfte», knoklene i armen blir som en pilar under kneet.

Isjias-effekten

Du har kanskje kjent at det iler i isjiasnerven iblant? Vi er bygget litt forskjellig i setet, men slike ilinger skyldes ofte stramhet i en muskel som heter piriformis. Den ligger på hver side av rumpesprekken, om jeg får si det rett ut, på tvers. Hos noen av oss går isjiasnerven inni selve muskelen, hos andre rett under.

Uansett: Om piriformis er stram, kan den klemme på isjias og du får ilinger i benet, kanskje helt ned i tærne. 4-tall ved veggen er en utmerket øvelse som åpner priformis på en enkel måte.

Vil du ha hjelp til yinyoga mot veggen, kan du lese mer om privat yogaundervisning på Ganesha yogastudio.

Og vil du få litt mer yoga i dag – hva med en kort yin solhilsen?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply