Yoga og helse

Yoga i verdensrommet

På den internasjonale yogadagen, 21. juni 2022, ble astronaut Samantha Cristoforetti fra Italia den første som praktiserte yoga i verdensrommet.

Uten gravitasjonskraften er det faktisk ikke bare-bare å praktisere yogaposisjonene. Derfor fant Samantha gode løsninger. Hun brukte bånd, strikker og stenger for å ikke fly av sted. Likevel er det spesielt å se henne i Ørnen (Garudasana), der hun svever sidelengs.

Her ser du Samantha:

Samantha Cristoforetti ble med på stuntet sammen med YouTube-kanalen Cosmic Kids Yoga. Hun hadde aldri prøvd yoga tidligere, før et kort møte sammen med yogalærer Jamie Amor på det europeiske astronautsenteret i Tyskland.

Imidlertid var denne virtuelle økten den første i verdensrommet. Og for et fantastisk syn! Cristoforetti er kreativ og smetter føttene under en stang som holder dem låst på plass mens hun varmer opp kroppen og tar noen dype åndedrag.

Bare det å komme fremover i en enkel, stående foroverbøy er komplisert uten gravitasjonskreftene. Hun blir nødt til å trekke seg nedover ved å flytte hendene ned langs en stropp.

I Kriger 2 plasserer hun en stropp under armhulene. Det som er så bra, er at selv uten tyngdekraften, så kjente Samantha Cristoforetti effekten av yoga.

«Egentlig føles dette veldig fint,» sier Cristoforetti i videoen. «Jeg føler strekk, og jeg føler at beina mine jobber.» Og er det noe astronauter trenger, så er det gode treningsformer i rommet, slik at de ikke mister alt for mye muskelmasse og utvikler beinskjørhet.

Forhåpentlig fortsetter Cristoforetti med yogaøvelser på romstasjonen. Hun er en spesiell astronaut – ikke bare er hun den første til å praktisere yoga i rommet, hun er også den første som lagde en TikTok-film på romstasjonen. Og – fra og med 28. september i år er hun den første kvinnelige kommandøren om bord i romstasjonen noensinne.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply