Yoga og helse

Yoga nidra for helsepersonell – og alle andre

Yoga nidra kalles også yogisk søvn, og er en dyp avslapningsmetode hvor man ikke sover – bare nesten. I en tid der mange sliter med å falle i søvn om kvelden, eller å sovne om igjen om de våkner på natten, er trening i dyp avslapning med yoga nidra et godt hjelpemiddel.

Nylig ble effekten av yoga nidra studert på en gruppe helsearbeidere i Utah, USA. Helsepersonell yter både følelsesmessig og fysisk støtte til pasienter, og det er ikke uvanlig å oppleve både fysisk og mental utmattelse som følge av arbeidet. Forskerne var interessert i å se hvordan yoga nidra kunne påvirke følelsen av oppmerksomhet (mindfulness), søvnkvalitet og smerteopplevelse hos ansatte i helsevesenet.

Grundig kartlegging

Forskerne brukte en beskrivende undersøksdesign før og etter intervensjonen, som var iRest meditasjon (en form for yoga nidra) over åtte uker. Deltakerne måtte fylle ut et 51-punkts spørreskjema før og etter meditasjonskurset. I spørreskjemaet inngikk demografiske data og tre validerte undersøkelsesmetoder: Five-Facet Mindfulness Questionnaire (FFMQ), Epworth Sleepiness Scale (ESS), og Department of Defense / Veterans Administration (DoD / VA) Pain Supplemental Questions (PSQ).

Ikke døm den indre opplevelsen

I alt 15 deltakere fullførte begge spørreskjemaene. Etter meditasjonen var FFMQ-scoreen signifikant høyere enn før meditasjonen. De underområdene som fikk høyest score, var «å handle med bevissthet» og «ikke å dømme den indre opplevelsen». Det var ikke en signifikant forskjell i gjennomsnittlig opplevelse av smerte før og etter intervensjonen.

Konklusjon – yoga nidra er godt for den enkelte, godt for arbeidsmiljøet

Denne studien viste betydelig forbedring i oppmerksomheten til helsepersonell etter et guidet 8-ukers iRest-program. Resultatene av denne studien kan gi noe innsikt i å hjelpe helsearbeidere med å håndtere kravene til sitt yrke på en positiv måte, og dermed føre til et bedre arbeidsmiljø.

Vil du prøve yoga nidra selv? Her er en fin guide fra Yoga Journal!

Les også mer om yogaens helseeffekter her!

Her kan du lese mer om studien:

Holist Nurs Pract. 2018 May/Jun;32(3):160-166. Effectiveness of Integrative Restoration (iRest) Yoga Nidra on Mindfulness, Sleep, and Pain in Health Care Workers.
Livingston E, Collette-Merrill K.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply