Yoga nidra kalles også for yogisk søvn, yogasøvn og drømmeyoga. Alle navnene henspeiler på en tilstand av bevissthet som ligger et sted mellom søvn og våken tilstand, noe man vanligvis oppnår via en guidet meditasjon.
Det er mye forskning som tyder på at yoga nidra hjelper mot stress – se tidligere artikler om yoga nidra for helsepersonell, for ungdom og for forelesere. Man har også brukt yogisk søvn i den amerikanske hæren for å hjelpe soldater i å komme seg gjennom post-traumatisk stress syndrom.
Hva skjer under yoga nidra?
Yogisk søvn sies å være blant de aller dypeste formene for avslapning, samtidig som man er ved full bevissthet. Via en grundig guiding fra yogalæreren, får personen som utfører yoga nidra hjelp til å komme stadig dypere inn i sin indre verden samtidig som kroppen slapper av. Det er ikke helt det samme som meditasjon. Der ønsker man å ha fullt fokus på ett bestemt punkt (en lysflamme) eller en lyd (mantra) eller en fysisk hendelse (pusten). I yoga nidra praktiserer man en av de åtte lemmene til yoga ifølge Patanjali, nemlig pratyahara . Dette er en tilbaketrekking av fire av de fem sansene. Bare hørselen er aktiv, idet man lytter til instruksene fra læreren.
Selv om yoga nidra har lange røtter tilbake til Upanishadene, så er det vi i dag kjenner som yogasøvn systematisert av Satyananda Saraswati på midten av 1900-tallet. Han bygget noe av praksisen på de tantriske skriftene og satte den sammen av åtte trinn. Disse er: Internalisering, sankalpa*, bevissthetsrotasjon, årvåken pust, manifestasjon av motsetninger, kreativ visualisering, sankalpa* igjen, og ekstrernalisering.
*Sankalpa er en intensjon dannet av hjertet og sinnet – en høytidelig løfte, besluttsomhet eller vilje.
Man bruker også en kropps-scanningsteknikk som vanligvis brukes i buddhistisk Vipassana-tradisjon.
For hvem?
Yoga nidra er en yogaform som passer for alle – barn, unge, voksne, gamle. Den er fin for deg som ikke kan gjøre avanserte posisjoner, eller holde yogastillinger over lang tid. Det eneste du trenger, er å ligge ned. Og om det ikke går, kan du gjøre praksisen sittende.
Yoga nidra passer utmerket for deg som er sliten og trett, for deg som er stresset, utbrent (eller på vei dit), har ME eller smerter i kroppen. Det er et fint tillegg til annen form for yoga eller fysisk aktivitet.
Det flotte er at du kan ikke gjøre dette feil! Det er helt naturlig at du faser ut og ikke husker alt læreren har sagt. Det er også helt naturlig om du sovner. Da fortsetter underbevisstheten å lytte, slik at du får de gode effektene uansett. Yogisk søvn gir deg også et unik mulighet til å bli kjent med deg selv i øyeblikket. Da kan du finne ut hva det er du trenger akkurat her og nå.
No Comments