Yoga og helse

Yoga og det glymfatiske systemet

Rens hjernen for avfallsstoffer via det GLYMFATISKE systemet!

Ikke hørt om det før? Det er ikke rart, nyoppdaget som det er. Så sent som i 2013 bekreftet forskerne at det finnes et eget «lymfesystem» i hjernen. Disse ble kalt det glymfatiske systemet. Ordet er satt sammen av gl fra gliaceller og lymfatisk fra det lymfatiske systemet.

Det glymfatiske systemet er et avfallsklareringssystem som benytter seg av gliaceller heller enn lymfekanaler. Gliacellene kan fjerne løselige proteiner og søppel fra sentralnervesystemet idet cerebrospinalvæsken beveger seg opp og inn i hjernen. Avfallet vaskes så ut av hjernen idet væsken trekker seg tilbake igjen.

Stjernecellene

Astrocyttene – en type stjerneformede gliaceller i hjernebarken – ble lenge antatt å være et passivt støttevev mellom nervecellene. Men ny forskning viser at disse cellene gjør mye mer enn som så. En viktig oppgave for astrocyttene er å pleie og passe på nervecellene i hjernen og tilrettelegge for at de skal fungere optimalt.

Dette gjør astrocyttene ved å kontrollere innholdet av stoffer i væsken som nervecellene bader i. Det skal være akkurat riktige mengder av ulike salter og signalstoffer slik som for eksempel kalium og glutamat. Det ser også ut til at de stjerneformede cellene direkte påvirker hvordan nervecellene overfører informasjon mellom hverandre, og de er viktige for reparasjon og vedlikehold.

Forskere undersøker for tiden en mulig sammenheng mellom oppbygging av cellulært avfallsmateriale og tilstander som depresjon, Alzheimers sykdom, Parkinsons sykdom, autoimmune problemer og mer.

Søvn og det glymfatiske systemet

Hvordan kan vi få det glymfatiske systemet til å flyte best mulig, og hva slags yogapraksis kan hjelpe oss med å komme dit?

Interessant nok fungerer det glymfatiske systemet hovedsakelig under søvn og er i stor grad uengasjert under våkenhet.

I yoga runder vi av de fleste klasser med savasana, eller død manns posisjon. Det er vanlig å se på dette som en mulighet for musklene til å integrere posisjonene som kroppen har vært i. Men i den avslappede tilstanden kan også legge til rette for at astrocyttene får nervecellene i hjernen til å snakke bedre sammen.

Yoga nidra og meditasjon er om mulig enda roligere enn savasana. Forskning har vist at de to kan fremkalle søvnliknende tilstander i våken tilstand. Hjerneaktiviteten senkes, og gliacellene i det glymfatiske systemet får fritt spillerom. Det er kanskje derfor disse teknikkene hjelper oss å holde hjernen frisk og ung?

Men ikke bare rolig yoga hjelper. Mer vigorøs fysisk aktivitet som får fart på sirkulasjonen i hele kroppen (spesielt i ryggsøylen og hjernen) har en rensende effekt. Vinyasa yoga og andre former for yogaflyt er bra, fordi bevegelse øker væskeflyten langs ryggsøylen, også opp i hjernen. Dette gir en jevnere utveksling av næringsstoffer og oksygen som støtter både lymfatiske og glymfatiske systemer.

For meg er dette bare ENDA en god grunn til å praktisere flere former for yoga, fra det roligste rolige til det svetteste svette.

Trenger du hjelp til en tilrettelagt yogapraksis som støtter det glymfatiske systemet? Ta kontakt med meg i dag!

Hilsen Gunn Helene

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply