Yoga og helse

Yoga og hypofysen holder oss unge

Kvinne står på hodet ute

Hypofysen er en del av hjernen og forsyner oss med en rekke hormoner. Har du tenkt over at yoga kan påvirke hjernen og hormonproduksjonen, ikke bare gjøre deg mykere eller sterkere?

Hypofysen er en hormonproduserende kjertel omtrent på størrelse med en fingertupp. Den står under kontroll av hypothalamus basalt i hjernen og kontrollerer flere av kroppens viktigste hormoner som styrer vekst (og ungdommelighet), fordøyelse, forbrenning, blodtrykk og annet. Hypofysen (glandula pituitaria) ligger i den ventrale delen av mellomhjernen. Den har to lapper eller deler, og disse danner ulike hormoner.

  • Hypofyseforlappen syntetiserer flere tropiske peptidhormoner som styrer aktiviteten til andre endokrine (hormonproduserende) kjertler: adrenokortikotropt hormon (ACTH, kortikotropin), thyroidstimulerende hormon (TSH, thyrotropin), follikelstimulerende hormon (FSH), luteiniserende hormon (LH), veksthormon (GH), somatotropin og somatotropt hormon, samt prolaktin.
  • Baklappen slipper fri peptidhormonene antidiuretisk hormon og oxytocin.
Veksthormon og ungdommelig kropp

Mengden veksthormon som utskilles, er størst i puberteten og hos unge voksne, forteller Store medisinske leksikon. Deretter faller produksjonen gradvis med alderen. Sekresjonsmønsteret er avhengig av en rekke faktorer som alder, ernæring, blodsukker, insulin-like vekstfaktorer, søvn, stress og fysisk aktivitet som virker enten direkte på de somatotrope cellene i hypofysen eller indirekte via de hypotalamiske hormonene.

Interessant nok: Ved faste øker antallet og kraften i sekresjonspulsene. Dette får bli en egen sak!

En god og forlenget produksjon av veksthormon kan holde oss ungdommelige og i form lenge etter fylte 40 år. Og det er her yoga kommer inn i bildet.

Yoga og hypofysen

Hypofysen mottar altså signaler ovenfra (fra hypotalamus) og sender beskjeder videre til de andre kjertlene i kroppen. I en studie fra 2014 viste en gruppe forskere at regelmessig yogapraksis kunne påvirke hypofysen.

Deltakerne ble delt i to grupper – en kontrollgruppe som levde som vanlig, og en gruppe som fulgte en yogapraksis 6 dager i uken, om morgenen, i 12 uker. Yogagruppen hadde betydelig høyere nivåer av veksthormon i kroppen enn kontrollgruppen, og dette mener forskerne betyr at yoga kan være nyttig i en sunn aldring og å holde oss unge lenger.

Praksisen

Vigorøse solhilsener som setter i gang flyten i kroppen, er flott for hypofysen. Du vil også ha stor nytte av posisjoner der hodet er lavere enn hjertet, slik som bredbent foroverbøy, skulderstående, hodestående, fiskens posisjon og så videre.

Du kan også gjøre nadi shodana (en pranayama pusteøvelse der du veksler mellom å puste i høyre og venstre nesebor) og humlepust, Kanskje humlepust bør bli en egen sak også, det er riktig gøy!

Chanting og å synge mantraer får kjertelen til å vibrere og kan påvirke produksjonen av anti-aldringshormonet veksthormon.

Og til deg som er bekymret for å tukle med naturen – yogapraksis kan aldri forandre hormonproduksjonen radikalt. Så det er bare å fryde seg over det positive som skjer i vårt indre!

Her kan du lære mer mer om å holde deg ung på naturlig vis!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply