Yoga og helse

Yoga og kroniske smerter

Kan yoga og meditasjon virkelig hjelpe når det kommer til kroniske smerter? Ja, viser forskningen (og erfaringen til tusenvis av yogautøvere). Svaret ligger i hjernen vår.

Smerte defineres som det ubehaget vi kjenner etter en skade. Opplevelsen av smerte varierer fra person til person. Smerter kan deles inn i to typer: akutt og kronisk.

Hva er kroniske smerter?

Akutt smerte er det vi opplever når vi slår hmmeren mot tommelen i stedet for spikeren. Akutt smerte advarer oss om at vi er i fare eller at vi har slått oss. De gir seg som regel etter kort tid.

Kroniske smerter er konstante og langvarige, og kan vare alt fra tre-fire måneder til år og tiår. Kroniske smerter kan ikke «brukes til noe» rent informasjonsmessig. Og tabletter virker gjerne ikke.

En av tre opplever å få kroniske smerter, og dette er den vanligste grunnen til at man blir sykemeldt eller ufør i Norge.

Yoga kan hjelpe

Smerter i ryggen eller i giktbrudne ledd går gjerne ikke over ved enda mer hvile eller sterke tabletter, men kan trenge rolige bevegelser.

Svaret kan ligge i hjernen. Forskere fant at hos personer med kronisk smerte, så var en del av hjernen, den frontale cotexen som er forbundet med følelser, ikke i stand til å deaktivere når den skulle. Den er hengt opp på full gass, noe som sliter ut nervecellene og forandrer på nerveforbindelsene.

Kroniske smerter skaper ødeleggelser i den grå hjernemassen. Men meditasjon kan regenerere de samme områdene ved å øke nerveforbindelsene i områdene.

Hvilende yogastillinger og praksiser som pranayama (yogapust) kan også regulere hvordan smerteresponsen er i hjernen.

Dette skyldes ikke placeboeffekten, men er en virkning av praksisen.

Kilde: https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-athletes-way/201505/how-does-yoga-relieve-chronic-pain

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply