Yoga og helse

Yoga og piriformis syndrom

Piriformis er en muskel som går på tvers av hver halvdel av setet. Den kan av flere årsaker bli stram, og dette kan i sin tur bety vondt i setemuskulaturen og til og med ilinger i isjiasnerven.

En venninne av meg fikk piriformis syndrom en tidlig morgen. Hun skulle bare strekke seg etter noe (som vi alle skal om morgenen), og så smalt det til. Ikke i ryggen, som mange tenker, men i setet. Det gjorde skikkelig vondt, men hun karret seg på yoga hos meg likevel. Ut fra hvor det gjorde vondt, antok jeg at det var piriformis som var problemet. Og da antakelsen var blitt til en diagnose hos lege og kiropraktor, og smertestillende injisert i muskelen, var det tid for litt dypdykk i litteraturen for meg.

For det er alltid fint å kunne tilby tilpassede posisjoner i yogaklassen, når noen sliter med spesifikke problemer.

Piriformis syndrom

Så. Denne lille muskelen midt på rompa har et eget syndrom oppkalt etter seg. Og den er også en av hovedårsakene til at folk sliter med isjias. Piriformis er en muskel som hjelper benet til å rotere utover, til å stabilisere sakroiliakum-leddet (mellom korsben og hofte) og den kan trekke benet inn mot midten når hoften er bøyd. Den er en liten, men veldig sterk muskel.

Hos mange av oss løper isjiasnerven rett under piriformis. Hos noen av oss går nerven tvers gjennom muskelen. Dette duker for trøbbel!

Syndromet oppstår idet piriformis strammer seg. Det kan skje over tid, ved feil belastning eller repeptitive bevegelser som ikke strekker ut piriformis. Det kan også skje brått, som i min venninnes tilfelle, der en bevegelse var nok til å sende muskelen inn i spasmer og stramhet.

Yoga og piriformis syndrom

Heldigvis er det i de aller fleste tilfeller mulig å lette smertene, strekke ut muskelen og lokke den til å gi slipp i spenningene. Flere yogaøvelser kan være nyttige i så måte:

Forvridde grener: Ligg på ryggen, plasser føttene i gulvet. Så trekker du knærne inn mot brystet, legg venstre kne over høyre og tvinn venstre fot bak høyre legg, om det er mulig. Bena er skikkelig forvridde, som om du må på do. Legg armene rett ut til siden i skulderhøyde, håndflatene vender opp. La så samlede ben vippe over mot høyre, kanskje de når gulvet – uansett, prøv å holde venstre skulder i bakken så godt det går. Bli her i 1-3 minutter før du kommer rolig opp til midten og bytter side. (Du kan også stå og tvinne bena som bildet viser, men det krever mye av musklene. Ligg helst ned!)

Sittende nåløye: Sitt på gulvet med føttene plassert i hoftebreddes avstand, støtt hendene i gulvet bak deg. Løft brystbenet så ryggen er rett. Plasser venstre ankel på høyre lår, opp mot kneet. Fleks venstre fot. Juster intensiteten i venstre skinke ved å flytte høyre fot fra deg (mindre intenst) eller nærmere deg (mer intenst), fortsatt med løftet brystben. Bli her i 1-3 minutter før du slipper bena ut av stillingen. Ta en minipause før du gjentar på andre side.

Det finnes flere stillinger som er gode for piriformis. Gå derfor gjerne til en erfaren yogalærer med problemet om du har vondt i setet. Les mer om privat yoga med meg, om du er interessert.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Nancy ma
    16. juni 2020 at 15:59

    Hei hvor holder du til?

  • Leave a Reply