Kvinnehelse/ Yoga og helse

Yoga på molekylnivå – CD34+

Yogaposisjon kvinne utendørs

Jeg har lenge kjent på hvor fantastisk yoga er for både kroppen, sinnet og følelsene mine. Og jeg har erfart kontakt med indre organer, vev og celler på en måte jeg ikke trodde var mulig. Og nå viser ny forskning fra Chandigarh i India at yoga reparerer og styrker oss på molekylnivå.

Fysisk inaktivitet kan være en medvirkende årsak til hjertesykdom, diabetes type 2, høyt blodtrykk og mer. Yoga kan hjelpe, men foreløpig har ikke forskerne visst hva som hender på molekylnivå.

De indiske forskerne har nå sett på hva som skjer i kroppen etter tre måneder med Common Yoga Protocol (CYP), en 45 minutters klassisk hathapraksis. Denne praksisen minner kanskje mest om en kombinasjon av klassisk og hatha yoga her i Norge.

Det de ønsket å se på, var de såkalte CD34+-cellene, en type stamceller som kan utvikle seg til endotelceller.

Økte nivåer av CD34+ øker det selvreparerende potensialet til blod- og vevsceller, mens et lavere antall CD34+ øker risikoen for hjertesykdommer.

Yoga er betennelsesdempende

Studier har vist at yoga reduserer betennelse i kroppen, forbedrer immunrespons og T-cellefunksjon, og forbedrer den generelle livskvaliteten og psykososial helse. Men kan det øke nivået av CD34+?

Forskerne studerte 17 friske voksne kvinner. De gjorde 45-50 minutter med CYP-yoga fem dager i uken.

Blodprøver ble vurdert før oppstart, en måned inn i programmet og ved programmets slutt etter tre måneder med Common Yoga Protocol (CYP) praksis.

Forskerne fant at prosentandelen av CD34+-celler økte signifikant etter 3 måneders CYP-praksis, fra 18 til 42 celler per mikroliter.

Konklusjon

Den nåværende studien gir innsikt i den molekylære responsen på CYP-praksis på systemisk nivå.

Resultatene tyder på at CYP-praksis faktisk økte CD34+-celler i perifert blod og BDNF viste også en signifikant endring etter intervensjonen. En generell forbedring i generell helse og psykologi hos deltakerne ble også observert.

Og det er vel ikke så rart, kanskje du også har erfart det?

Vil du fordype din yogapraksis med personlig tilpassede øvelser? Jeg kan hjelpe! Ta kontakt i dag – her!

Hilsen Gunn Helene

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply